ΕΚΤ: Θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας

ΕΚΤ: Θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε στη συνεδρίαση την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό 0,25%. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, με τον διοικητή Μάριο Ντράγκι να σημειώνει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Τράπεζας –όπως αυτές δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο 2013– που προβλέπουν σταδιακή οικονομική ανάκαμψη το τρέχον έτος και περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να βιώσει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, χωρίς όμως αυτό να προδικάζει πρόβλημα αποπληθωρισμού αντίστοιχο με αυτό που επικράτησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’90. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Τράπεζα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόθεση της ΕΚΤ για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για όσο χρονικό διάστημα θεωρηθεί αναγκαίο, η οποία παραμένει έτοιμη να εξετάσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που προβλέπονται από τις Συνθήκες».

Με τις αγορές να έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα κρίσιμα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ την επόμενη ημέρα, η επίδραση των δηλώσεων του κ. Ντράγκι αποδείχθηκε περιορισμένη (τα εν λόγω αμερικανικά στοιχεία αναμένονταν να ανακοινωθούν την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άρθρου και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για πιθανές ενδείξεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η Fed σε περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος ρευστότητας). Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων την Πέμπτη, 1,3547, μετά τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι, ενώ κατάφερε να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους την Παρασκευή και διαπραγματευόνταν νωρίς στην αγορά της Ευρώπης λίγο υψηλότερα από την περιοχή του 1,3600. Εντούτοις, η ισοτιμία παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό δύο ετών 1,3892 που είδαμε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, δεδομένης της σχετικά καλύτερης εικόνας που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς, μεταξύ άλλων, και της προοπτικής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει τελικά (τουλάχιστον όχι πριν από τα τέλη του 2015 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα) σε αύξηση των επιτοκίων της, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, παραμένει αρκετά πιο μακρινό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή