Αποδόσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν χθες μερικώς οι τιμές του πετρελαίου από την υποχώρηση που είχαν σημειώσει την Πέμπτη λόγω του πλεονάσματος προσφοράς που συνεπάγεται η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 92,45 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση ενός δολαρίου από τα 91,66 δολ. στα οποία είχε υποχωρήσει την Πέμπτη. Το Brent κυμαινόταν στα 106,97 δολ. το βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο 58 σεντς από τα επίπεδα της Πέμπτης. Η παγκόσμια προσφορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα παρά τη μείωση της παραγωγής του Νοτίου Σουδάν κατά 1/5 εξαιτίας του εμφυλίου. Εκτός από την εκτίναξη της παραγωγής στις ΗΠΑ, αναμένεται μεγάλη αύξηση της προσφοράς από το Ιράν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές της Τεχεράνης με τη Μόσχα για παροχή 500.000 βαρελιών ιρανικού αργού την ημέρα με αντάλλαγμα ρωσικά προϊόντα διατροφής.

Σε άνοδο η τιμή του χρυσού

Αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Οι επενδυτές ανέμεναν τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση των ΗΠΑ στο διάστημα της τελευταίας οκταετίας, οδηγώντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 1.234,10 δολάρια η ουγγιά από τα 1,227,49 δολάρια την προηγούμενη ημέρα στην αγορά του Λονδίνου. Μέσα στο 2013, η τιμή του χρυσού είχε καταγράψει πτώση 28%, αλλά η βραδεία επανεκκίνηση των χρηματιστηριακών αγορών το 2014 φαίνεται να ώθησε τους επενδυτές στον χρυσό, με την τιμή του να ενισχύεται από τα 1.205,29 δολάρια η ουγγιά αρχές του έτους στα 1.234,40 την Παρασκευή. Αναλυτικότερα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε παράλληλα με την υποχώρηση του δολαρίου από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Η προσοχή όλων των επενδυτών είναι στραμμένη στην απασχόληση των ΗΠΑ, καθώς μια δυναμική βελτίωση θα ενθαρρύνει τη Fed να περιορίσει άμεσα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και άρα τη ρευστότητα στις αγορές. Προς το παρόν, η Fed προτίθεται να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 85 δισ. στα 75 δισ. δολάρια. Reuters, Βloomberg

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου στο β΄ εξάμηνο του 2014 προκάλεσε την ταχύτατη αποκλιμάκωση του spread των 10ετών ομολόγων, που υποχώρησε στις 565 μονάδες βάσης. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 58,90 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει 24 Φεβρουαρίου του 2023 διαμορφώθηκε στα 71,00 λεπτά του ευρώ, με απόδοση 7,60%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε την Πέμπτη στις 570 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2023 έφτασε στα 100,79 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,91%. H αξία των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά κινήθηκε στα επίπεδα των 10-15 εκατ. Σε μηνιαία βάση ο τζίρος στις διεθνείς πλατφόρμες υπερβαίνει τα 500 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή