Γερμανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης πέραν του αναμενόμενου, το 2013 – στο 0,4%

Γερμανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης πέραν του αναμενόμενου, το 2013 – στο 0,4%

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το 2013 περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την ασθενή επίδοση των εμπορικών εταίρων της χώρας και τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% πέρυσι – ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2009, όταν βυθίστηκε σε ύφεση – όπως αναφέρει η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 0,5% έναντι ρυθμού 0,7% που είχε σημειώσει το 2012 και 3,3% το 2011.

«Προφανώς, η γερμανική οικονομία υπέφερε από τη συνεχιζόμενη ύφεση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και από την περιορισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας Ρόντεριχ Έγκελερ, προσθέτοντας ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση μπόρεσε να αντισταθμίσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό την ασθενή επίδοση των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας.

Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,9% πέρυσι, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι αύξησής τους 3,2% το 2012. Πηγή ανησυχίας αποτελεί ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν – για δεύτερο συνεχόμενο έτος – κατά 0,8% το 2013.

Αρνητικά επηρέασε το γερμανικό ΑΕΠ κατά το 2013 και ο μακρύς και ψυχρός χειμώνας, ο οποίος σχεδόν οδήγησε στην ύφεση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο. Το έλλειμμα του γερμανικού προϋπολογισμού ανήλθε σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ πέρυσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή