Στο έλεος του πληθωρισμού η Αργεντινή

Στο έλεος του πληθωρισμού η Αργεντινή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου προς το πέσο Αργεντινής. Η δραματική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στο ότι η κυβέρνηση της Κριστίνας Κίρχνερ επέβαλε μία σειρά από νέους ελέγχους στις τιμές των προϊόντων για να ανακόψει τον πληθωρισμό. Ειδικά στη «μαύρη αγορά» η αξία του δολαρίου ως προς πέσο έφθασε στα 10,76 πέσος. Οπερ σημαίνει πως αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν 61% υψηλότερη από την επίσημη ισοτιμία στα 6,68 πέσος. Αντίστοιχο ρεκόρ είχε διαμορφωθεί στη μαύρη αγορά της Αργεντινής την παρελθούσα χρονιά. Τότε το δολάριο προς το πέσο είχε αναρριχηθεί στα 10,45 πέσος. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση της χώρας είχε θέσει αυστηρούς ελέγχους στην αγορά συναλλάγματος. Εκτοτε, όμως, ο πληθωρισμός έχει αναθερμανθεί και, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του πέσο, έχει ενισχυθεί η ζήτηση για το δολάριο. Το 2013, επιπλέον, είχαν ενταθεί οι φήμες και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Ως αποτέλεσμα στη «μαύρη αγορά» εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω του ορίου 1 προς 10 η ισοτιμία δολαρίου – πέσο. Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, η πρόεδρος της Αργεντινής επέβαλε νέους ελέγχους στις τιμές των προϊόντων, σε μία ακόμη προσπάθεια να αναχαιτίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Μία από τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών ήταν και η ραγδαία αποδυνάμωση του πέσο ως προς το δολάριο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, κάμψη εμφάνισε και η τιμή των κρατικών ομολόγων της χώρας, τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια. Πρώτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου είχαν τόσο σημαντική απώλεια της τάξεως του 7,3% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων τίτλων από το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Αργεντινής. Ο εν λόγω οργανισμός διέθεσε σε εγχώριους επενδυτές κρατικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ομόλογα με λήξη το 2018 κι αυτό για πρώτη φορά. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να ενισχυθεί η ισοτιμία του πέσο προς το αμερικανικό δολάριο, ισοτιμία η οποία ισχύει στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (γνωστή και ως chip swap).

Δυσμενώς στην ψυχολογική διάθεση των επενδυτών συνέβαλαν τόσο οι απώλειες στην ισοτιμία του πέσο, όσο και το γεγονός πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής περιορίστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή