Αντιφατικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2014

Αντιφατικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2014

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, ένα ακόμη στοιχείο που υποδηλώνει ότι, έστω και με πολύ αργό ρυθμό, η ανάκαμψη συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή ορισμένα μέλη της ΕΚΤ, όπως ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, εμφανίζονται πιο αισιόδοξα για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ άλλα, όπως ο Ιβ Μερς, ακολουθούν την πιο επιφυλακτική «γραμμή» του Μάριο Ντράγκι.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο κατά 1,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012 αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όλους, δεδομένου ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μηνιαία αύξηση κατά 1,4%. «Τα στοιχεία ενισχύουν την ελπίδα ότι θα έχουμε βιώσιμη ανάκαμψη το 2014», σχολίασε στο Reuters ο κ. Μάρτιν βαν Βλιέτ, οικονομολόγος της ING. «Ωστόσο, με την παραγωγή να βρίσκεται 10% χαμηλότερα από το προ κρίσης επίπεδο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη», προσέθεσε.

Τα στοιχεία από τις έρευνες υπευθύνων παραγγελιών (PMI) και από τη βιομηχανική παραγωγή υποδηλώνουν ελαφρά επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το προηγούμενο, οπότε η ανάπτυξη ήταν 0,1%, εξαιτίας της ασθενικής επίδοσης της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αναλυτικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 2,4% (υψηλό 16 μηνών) και στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 1,4% (υψηλό έξι μηνών), ενώ η καλύτερη επίδοση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (11,7%). Στον ευρωπαϊκό Νότο η Ισπανία επέστρεψε στην ανάπτυξη (1%), όπως και η Πορτογαλία (1,5%), στην Ιταλία είχαμε αναιμική αύξηση (0,3%), ενώ στην Ελλάδα συνεχίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (-2,2%).

Εν τω μεταξύ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί τελικά ν’ αποδειχτεί ισχυρότερη απ’ ό,τι προβλέπεται, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα εμφάνισης αποπληθωρισμού. «Ενδέχεται να υπάρχει η δυναμική για μεγαλύτερη αύξηση» του ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ», είπε ο κ. Νοβότνι, προσθέτοντας ότι σήμερα οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι κατά πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. «Ισως ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να έχουν ανάπτυξη κατά 2%», ανέφερε ο κ. Νοβότνι. Πάντως, το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός όσον αφορά στην πρόβλεψη για ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 1,7% το 2014.

Για φέτος η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 1,1%. Παρ’ όλα αυτά, άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο κ. Ιβ Μερς από το Λουξεμβούργο, θεωρούν ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πολύ εύθραυστη και μικρή. «Η μεγάλη πρόκληση για το 2014 είναι η πολύ αβέβαια άνοδος (της οικονομίας). Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη στηρίζεται σε πήλινα πόδια», εκτίμησε ο κ. Μερς. Κάλεσε δε τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα, ουσιαστικά τη Γερμανία, να επενδύσουν στις υποδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή