«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας πληρώνει τα πακέτα διάσωσης»

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας πληρώνει τα πακέτα διάσωσης»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα, η επίσημη απάντηση του Βερολίνου στις διαμαρτυρίες των εταίρων του, αλλά και των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, ότι τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα που συγκεντρώνει εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και την οικονομική προσαρμογή των χωρών του Νότου διότι προκαλούν αποπληθωριστικές πιέσεις, ήταν ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει ν’ αντιγράψουν το γερμανικό μοντέλο και ότι δεν γίνεται ν’ αποδυναμωθεί η Γερμανία για χάρη των υπολοίπων. Χθες, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, προσέθεσε ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της συσσώρευσης πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: ότι χάρη σε αυτό, η Γερμανία είναι σε θέση να δίνει πακέτα διάσωσης στους εταίρους της.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ. Ζιν, διάσημος και στην Ελλάδα εξαιτίας της επιμονής του ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προειδοποίησε «όσους απαιτούν η Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ότι αυτό θα σήμαινε μικρότερη ροή δημοσίων κεφαλαίων προς άλλες χώρες, λιγότερα πακέτα διάσωσης, λιγότερη δράση από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα λοιπά, δεν γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Εurostat, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε το πρώτο δεκάμηνο του 2013 στα 166 δισ. ευρώ, γεγονός που προδικάζει ότι το περασμένο έτος η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα για όγδοη συνεχόμενη χρονιά (το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνει εκτός από το εμπόριο τις χρηματοπιστωτικές ροές και τις επενδύσεις). Χθες το ινστιτούτο Ifo προέβλεψε ότι πιθανότατα το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θ’ ανέλθει σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2013, φτάνοντας τα 191 δισ. ευρώ και ότι «πιθανότατα θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο». O κ. Ζιν παραδέχτηκε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και συνεπώς και τις εισαγωγές της, ωστόσο επέμεινε ότι οι χώρες του Νότου θα πρέπει να εξακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα ο κ. Ζιν επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να λάβει άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και των επενδύσεων διότι «μόνο μέσω μιας περιόδου λιτότητας υπάρχει η ελπίδα να επιβιώσει η Ευρωζώνη και οι χώρες του Νότου ν’ ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Ο αντίλογος της ΕΚΤ

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε χθες ότι από τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει «τον δευτερεύοντα στόχο της», τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το 2013, ενώ η πρόβλεψη ήταν 0,5%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της γερμανικής οικονομικής μηχανής από την κρίση του 2009 και όπως σχολιάζει ο κ. Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, είναι το αποτέλεσμα που είχε η ύφεση της Ευρωζώνης στη γερμανική οικονομία.

Τέλος, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 17,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013 χάρη, όμως, στη μείωση των εισαγωγών και όχι χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, φτάνοντας στα 139 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή