Ευρωκοινοβούλιο: Αμφισβητεί τη συμφωνία για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών

Ευρωκοινοβούλιο: Αμφισβητεί τη συμφωνία για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την ίδρυση ενός κοινού ταμείου με διαθέσιμα 55 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών αμφισβητείται ως προς τη νομική της βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θεωρεί ότι η διακυβερνητική συμφωνία που έχει σχεδιάσει το Βερολίνο παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σε επιστολή τους στην ελληνική προεδρία της ΕΕ –σημειώνει το δημοσίευμα– οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η διακυβερνητική συμφωνία για το ταμείο εκκαθάρισης της τραπεζικής ένωσης είναι παράνομη, επειδή παρακάμπτει τις καθιερωμένες νομοθετικές διαδικασίες της ΕΕ.

Το κοινό μέτωπο κατά της συμφωνίας υπογραμμίζει τη δυσκολία που θα έχουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα έως την Άνοιξη, όταν το ευρωκοινοβούλιο θα διαλυθεί εν όψει των εκλογών, προσθέτει η εφημερίδα.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για ένα ενιαίο καθεστώς και ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει επικριθεί, επειδή προβλέπει μακρές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και ανεπαρκή κεφάλαια για το ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού δήλωσε χθες: «Δεν θεωρούμε ότι είναι επαρκές. Δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά γρήγορο». Το κοινοβούλιο δεν έχει επίσημα ρόλο για να εγκρίνει την πρόσθετη διακυβερνητική συμφωνία, εκτός των συνθηκών της ΕΕ, η οποία θα καθορίζει πώς σταδιακά θα αμοιβαιοποιείται η χρήση των πόρων του ταμείου εκκαθάρισης. Ωστόσο, έχει μοχλό πίεσης, επειδή η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την εκκαθάριση των τραπεζών ενσωματώνεται σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει.

Η διακυβερνητική συμφωνία επιδιώκεται κυρίως λόγω νομικών ανησυχιών της Γερμανίας. Σε μία αυστηρή διατύπωση, που είναι σε γνώση των Financial Times, οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου από όλα τα κύρια κόμματα εκφράζουν από κοινού την «έντονη διαφωνία» τους με την προσέγγιση αυτή.

Η επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ Σάρον Μπόουλς έκανε σαφές ότι το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει καν τυπικά το κείμενο.

Οι συζητήσεις για την ψήφιση του σχεδίου θα είναι δύσκολες σε διάφορα μέτωπα. Οι ευρωβουλευτές πιέζουν να απλοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Ένα άλλο αίτημά τους είναι η επιτάχυνση της αμοιβαιοποίησης του ταμείου, ώστε να ολοκληρωθεί το 2018 αντί το 2026, όπως προβλέπει η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών. Θεωρούν επίσης ότι θα έπρεπε να προβλέπεται μία γραμμή πιστώσεων στο ταμείο, για να διασφαλίζει ότι αυτό θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, όταν χρειασθεί. Οι θέσεις αυτές συγκρούονται έντονα με τις θέσεις του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή