Ξορκίζουν τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ξορκίζουν τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου τον Δεκέμβριο, διαμορφούμενος στο 0,8% από 0,9% τον Νοέμβριο, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση περί ενδεχόμενου εγκλωβισμού της Ευρωζώνης σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, όπου μειώνονται οι μισθοί, η ζήτηση και οι επενδύσεις και τελικά η οικονομία πέφτει σε ύφεση. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε την Τετάρτη ανήσυχη για την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσαν χθες ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ έχει διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού. Η χαμηλότερη τιμή του πληθωρισμού καταγράφτηκε, για ακόμη ένα μήνα, στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Λεττονία. Γενικότερα σε όλες τις λεγόμενες μνημονιακές χώρες καταγράφεται είτε αποπληθωρισμός είτε πολύ χαμηλός πληθωρισμός, όπως στην περίπτωση των Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, γεγονός αναμενόμενο αφού η εσωτερική υποτίμηση ήταν στόχος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής.

 
Ωστόσο, ανησυχητική είναι η πολύ χαμηλή τιμή του πληθωρισμού σε Ιταλία και Γαλλία (τρίτη και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντίστοιχα), αλλά και η διακύμανση του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο στη Γερμανία, γεγονός που δυσχεραίνει την οικονομική προσαρμογή των χωρών του Νότου και την προσπάθειά τους να γίνουν ανταγωνιστικότερες έναντι της Γερμανίας.

 
Η ΕΚΤ, στόχος της οποίας είναι η διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%, έχει παραδεχτεί ότι η Ευρωζώνη θα περάσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ωστόσο δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεση απειλή για αποπληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι «αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, τότε ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος, ο οποίος θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά», εξηγώντας ότι διακρίνει αυξημένο κίνδυνο γι’ αποπληθωρισμό, ο οποίος θα αποδεικνυόταν καταστροφικός για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ομως ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο πληθωρισμός να υποχωρήσει περισσότερο» και ότι η παραμονή του στο σημερινό επίπεδο δεν συνιστά σημαντική απειλή για την ανάκαμψη.

 
Το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να πέσει σε αποπληθωρισμό απέρριψε και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος, μάλιστα, εναρμονίστηκε με τις απόψεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού.
 
Κρούγκμαν κατά Βερολίνου
 

Σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας και της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει στην Ευρωζώνη, άσκησε χθες ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του Νομπέλ, Πολ Κρούγκμαν. «Επειδή το ευρώ διοικείται αποκλειστικά για το συμφέρον της Γερμανίας η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ. Το ευρώ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενότητα, θα γίνει ο δρόμος που θα οδηγήσει σε μια διαιρεμένη ήπειρο, η οποία θα αισθάνεται κακοποιημένη από τον πυρήνα», είπε ο κ. Κρούγκμαν μιλώντας χθες στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTE. Μάλιστα, ο κ. Κρούγκμαν εξέφρασε έντονη κατάπληξη για το γεγονός ότι οι χώρες που οφείλουν χρήματα δεν συνασπίζονται προκειμένου να διεκδικήσουν λίγη χαλάρωση της λιτότητας που έχει κάνει άθλια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή