Απροετοίμαστες οι κυβερνήσεις σε αναταράξεις λόγω τεχνολογίας

Απροετοίμαστες οι κυβερνήσεις σε αναταράξεις λόγω τεχνολογίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ελιξίριο της προόδου, η καινοτομία είχε ανέκαθεν κόστος στις θέσεις εργασίας. Η Βιομηχανική Επανάσταση άφησε χωρίς δουλειά μεγάλο αριθμό χειρωνακτών. Τα τελευταία 30 χρόνια η ψηφιακή επανάσταση έχει εξαφανίσει επαγγέλματα μεσαίας εξειδίκευσης. Πριν από 100 χρόνια ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Αμερική απασχολείτο στη γεωργία. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο του 2%. Σήμερα έχουμε πολύ λιγότερες δακτυλογράφους, αλλά περισσότερους από ποτέ προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για τους εργαζόμενους, όμως, οι αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας εμφανίζονται ταχύτερα από τα οφέλη της. Βραχυπρόθεσμα διευρύνεται το εισοδηματικό χάσμα προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές αναδιατάξεις. Και καμία κυβέρνηση δεν έχει προετοιμαστεί. Η ανεργία βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου και όχι μόνον εξαιτίας του οικονομικού κύκλου. Το 2000 το ποσοστό των οικονομικά ενεργών Αμερικανών που είχαν εργασία έφθανε στο 65% αλλά έκτοτε μειώνεται διαρκώς και έχει συρρικνωθεί στο 59%.

Το χειρότερο είναι πως αυτό το κύμα μόλις έχει αρχίσει. Από τα μη επανδρωμένα αυτοκίνητα μέχρι τις έξυπνες οικιακές συσκευές, καινοτομίες εξαφανίζουν επαγγέλματα. Χάρη στην εξέλιξη της ψηφιοποιημένης πληροφορικής, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντεπεξέρχονται σε όλο και πιο σύνθετα καθήκοντα με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους ανθρώπους. Εντοπίζουν όσους διείσδυσαν σε κλειστά κυκλώματα και διαγιγνώσκουν απάτη ή ασθένεια με μεγαλύτερη ακρίβεια από κουστωδία λογιστών ή ιατρών.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνάγει πως το 47% των σημερινών επαγγελμάτων θα αυτοματοποιηθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Το 2012, οπότε η εταιρεία εμπορίου διαδικτυακών φωτογραφιών Instagram πουλήθηκε στο Facebook, είχε 30 εκατ. πελάτες και απασχολούσε μόνον 13 υπαλλήλους! Η Kodak, που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης λίγους μήνες νωρίτερα, απασχολούσε 145.000 άτομα. Το θέμα είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια βιομηχανία. Η Google, για παράδειγμα, απασχολεί σήμερα 46.000 άτομα. Αυτό σημαίνει πως ο κοινωνικός αντίκτυπος της τεχνολογικής επανάστασης θα είναι τεράστιος. Η οργή θα ενταθεί, αλλά οι πολιτικοί δεν θα ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έδωσαν, άλλωστε, τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βελτιώσουν την τύχη τους στο τελευταίο στάδιο της Βιομηχανικής Επανάστασης. Τον 19ο αιώνα ο κίνδυνος μιας επανάστασης εξώθησε τις κυβερνήσεις σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα καλούνται να αρχίσουν τις απαιτούμενες αλλαγές προτού εκραγούν οι λαοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή