ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πιο ακριβοπληρωμένα και περίεργα επαγγέλματα

ta-pio-akrivopliromena-kai-perierga-epaggelmata-2001799

Οινολόγος, σωματοφύλακας, πιστοποιημένος (αντι)χάκερ, ανιχνευτής καταιγίδων και τηλεφωνική υπηρεσία προσωπικών επαφών είναι κάποια από τα πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα. Περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα αλλά και αντισυμβατικά επαγγέλματα στον κόσμο. Οι επαγγελματίες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πάνω 7.308 ευρώ τον μήνα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Βέβαια, ο δρόμος για να καταστεί άξιος επαίνου ένας τέτοιας επαγγελματίας δεν είναι εύκολος.

Υπάρχουν 214 κορυφαίοι οινολόγοι στον κόσμο, γνωστοί ως Master of Wine, με ετήσια εισοδήματα 91.000 ευρώ. Για να συμπεριληφθεί κάποιος στην ομάδα αυτή θα πρέπει, όμως, να αποκτήσει οινική εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας τέσσερις κύκλους ανώτατων σπουδών που μπορεί να διαρκέσουν έως και μια 12ετία. Οι ανιχνευτές καταιγίδων είναι μια ακόμη πιο αξιοπερίεργη κατηγορία επαγγελματιών. Τα ετήσια εισοδήματά τους ανέρχονται στα 96.000 ευρώ. Πρέπει να έχουν εμπειρία στη μετεωρολογία και διάθεση περιπέτειας καθώς απαιτείται να εργάζονται κάτω από τις πλέον αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι πιστοποιημένοι (αντι)χάκερ είναι μια επαγγελματική ομάδα που φλερτάρει με τον κόσμο του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Εκείνοι που ειδικεύονται σε αυτόν τον χώρο, ουσιαστικά, θα πρέπει να θωρακίσουν ένα ηλεκτρονικό δίκτυο από επίδοξους χάκερ προς όφελος των πελατών τους. Οι υπηρεσίες τους εκτιμώνται ιδιαιτέρως, με τις ετήσιες αποδοχές να φθάνουν τα 108.184 ευρώ.
Αρκετά προσοδοφόρες είναι, επίσης, οι υπηρεσίες προσωπικών επαφών. Τα «ροζ τηλεφωνήματα» μπορούν να εξασφαλίσουν έναν λίαν αξιοπρεπή τρόπο ζωής.

Τα ετήσια έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 116.000 ευρώ. Οι σωματοφύλακες, όμως, είναι η κατηγορία επαγγελματιών με τις υψηλότερες αποδοχές. Κερδίζουν περίπου 132.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά θα πρέπει είτε να έχουν υπηρετήσει στον στρατό, είτε στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Με χρόνια σπουδών

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι πιλότοι πολιτικής αεροπορίας και οι χειρουργοί οδοντίατροι είναι κάποια από τα 10 πλέον επικερδή επαγγέλματα, σύμφωνα με τη λίστα της ιστοσελίδας «The Richest». Στην κορυφή της λίστας εντοπίζονται οι χειρουργοί. Με ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 131.000 ευρώ, οι χειρουργοί μπορούν να ανταμείβονται λίαν ικανοποιητικά και να αποσβέσουν άμεσα το υψηλό κόστος των σπουδών τους. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πολιτικοί μηχανικοί σε εργοτάξια με μέσον όρο αποδοχών 103.000 ευρώ. Ο μισθός των πιλότων στην πολιτική αεροπορία υπολογίζεται στα 98.000 δολάρια, αν και εξαρτάται από την εταιρεία. Οι χειρουργοί οδοντίατροι λαμβάνουν έως και 96.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο για να αποκτήσει κανείς αυτό το βιοτικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί χρόνια σπουδών.

Οι δικηγόροι κερδίζουν κατά μέσον όρο 95.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Η νομική επιστήμη βρίσκει εφαρμογές σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνίας, καθώς ο πολιτισμένος κόσμος κινείται πάντα στις γραμμές του νόμου. Ανάλογες αποδοχές ισχύουν, επίσης, για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς απαιτείται πλήρης εγρήγορση και μεγάλη εξοικείωση με την υψηλή τεχνολογία. Οι υψηλότερα αμειβόμενοι διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής (ΙΤ) και διευθυντές μάρκετινγκ μπορεί να μην εντυπωσιάζουν με την επαγγελματική τους ιδιότητα, αλλά μπορούν να κερδίζουν πάνω από 73.000 ευρώ τον χρόνο.