Τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ ευνοούν το επενδυτικό κλίμα

Τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ ευνοούν το επενδυτικό κλίμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό κλίμα επικράτησε την εβδομάδα που διανύσαμε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις μιας σειράς ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας για την περιφέρεια της Νέας Υόρκης Empire State Manufacturing Index ανήλθε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ ο Philladelphia Fed index, o δείκτης για τη βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα της ανατολικής περιοχής των ΗΠΑ που καταρτίζει η Fed της Φιλαδέλφειας, αν και αυξήθηκε λιγότερο από όσο ανέμενε η αγορά τον ίδιο μήνα, παρέμεινε σε θετική περιοχή υποδηλώνοντας περαιτέρω ανάκαμψη του συγκεκριμένου τομέα με σημαντικούς υποδείκτες, συμπεριλαμβανομένου αυτού για την απασχόληση, να παρουσιάζει νέα βελτίωση. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τον Δεκέμβριο μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μηνιαία αύξηση (+0,2%) ενώ, ο δομικός δείκτης που δεν συμπεριλαμβάνει πωλήσεις αυτοκινήτων, ενισχύθηκε 0,7% μηνιαίως, υποδηλώνοντας ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Θετικά μηνύματα ήρθαν και από την αγορά εργασίας με τις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας να υποχωρούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Τα ενθαρρυντικά νέα για την οικονομία των ΗΠΑ αντιστάθμισαν την ανησυχία της αγοράς μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα που ανακοινώθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα τα οποία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2013 από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και η διατήρηση περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, συνέβαλαν επίσης στη βελτιωμένη εικόνα των περισσότερων αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε. Παράλληλα, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας το τρέχον έτος στο 3,2% έναντι 3,0% προηγούμενης εκτίμησης καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πλουσιότερες σχετικά χώρες έχουν ξεκινήσει μια φάση βιώσιμης ανάκαμψης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street βρέθηκε σε νέο ιστορικά υψηλά την Τετάρτη πριν καταγράψει περιορισμένες απώλειες στη συνέχεια μετά τις ανακοινώσεις ασθενών αποτελεσμάτων από την Goldman Sachs Group Inc και τη Citigroup Inc. Σε ανάλογο κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 βρέθηκε την Παρασκευή σε νέο υψηλό για τα τελευταία πεντέμισι έτη, ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε οριακές εβδομαδιαίες απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή