Αποδόσεις (18/1/14)

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείτο χθες η τιμή του πετρελαίου με το αργό ΗΠΑ να βρίσκεται σε επίπεδα γύρω στα 94,40 δολ. το βαρέλι. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή του υποχώρησε τον Δεκέμβριο στα 29,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτω από τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών. Στην ίδια ανακοίνωση το διεθνές καρτέλ τόνισε πως προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος σε σύγκριση με το 2013 αλλά και πως αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την προσφορά μαύρου χρυσού από χώρες που δεν είναι μέλη του, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Το πετρέλαιο άρχισε να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα 94 δολ. στις αρχές της εβδομάδας για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες καθώς η πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ διέψευσαν την ανησυχία πως το πλεόνασμα παραγωγής θα υπερκαλύψει τη ζήτηση.

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τον χρυσό

Mετά από τρεις εβδομάδες ανοδική πορεία η τιμή του χρυσού ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες λόγω του ότι οι φήμες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει να μειώνει τις αγορές τίτλων αντιστάθμισε τις ενδείξεις αυξημένης ζήτησης. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρισκόταν στα 1.242,23 δολ. η ουγγιά, εν συγκρίσει με τα 1.242,39 δολάρια της Πέμπτης. Εν τω μεταξύ, είχε ήδη παρουσιάσει διακυμάνσεις της τάξεως του 0,3%, πριν από το κλείσιμο. Στα υψηλότερα επίπεδα μηνός είχε αναρριχηθεί η τιμή του χρυσού στις 14 Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα 1.257 δολ. η ουγγιά. Στην ενίσχυσή του αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι το 2013 η ζήτηση από την Κίνα επιτάθηκε, ενδεχομένως υπερσκελίζοντας την Ινδία από την πρώτη θέση διεθνώς με κριτήριο τη χρήση του πολύτιμου μετάλλου.

Συνολικά, πάντως, από τις αρχές της εβδομάδας η τιμή του χρυσού έχει απολέσει 0,5% της αξίας της κυρίως λόγω των βελτιωμένων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, της μεταποίησης στη Ν. Υόρκη και την ανεργία, στοιχεία, τα οποία συνηγορούν υπέρ μιας αναδίπλωσης της Fed. Αναλυτές τονίζουν πως από την Κίνα εκπορεύεται ισχυρή ζήτηση, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσει το γενικό αρνητικό κλίμα προς το χρυσό φέτος.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Aυξημένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά ομολόγων τη δεύτερη εβδομάδα του 2014. Συγκεκριμένα οι συναλλαγές υπερέβησαν τα 20 εκατ. ευρώ. Η εικόνα παρέμεινε σταθεροποιητική, με τους επενδυτές να αναμένουν τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για την έξοδο της χώρας στις αγορές το β΄ εξάμηνο της χρονιάς. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 58,75 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 διαμορφώθηκε στα 70,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,70%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 590 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2023 έφτασε στα 101,94 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,78%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή