ΔΝΤ: Στόχος της ανάπτυξης είναι να δημιουργεί θέσεις εργασίας

ΔΝΤ: Στόχος της ανάπτυξης είναι να δημιουργεί θέσεις εργασίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς έντονες πινελιές αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανισθεί σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της παρουσίασης των τελευταίων του εκτιμήσεων για την πορεία της. Ωστόσο, με τα όσα έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί και με βάση τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ αναμένει τις τάσεις βελτίωσης του 2013 να συνεχίζονται και το 2014. Παρά ταύτα, όπως διευκρινίζει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη και ανομοιογενής, αλλά και προσκολλημένη σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες σχεδόν στο 4%. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, προτού υπάρξει πρόβλημα πληθωρισμού. Επί του παρόντος, αντιθέτως, πηγή προβληματισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι ο αποπληθωρισμός.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, αν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι αναδυόμενες οικονομίες στήριξαν κατά 75% τη διεθνή οικονομία, τώρα αντιμετωπίζουν κάμψη. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές, σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ζωηρότερη εξωτερική ζήτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες ίσως τονώσει την ανάπτυξη, αν και οι εσωτερικές αδυναμίες δημιουργούν ανησυχίες. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από τις αγορές και την αστάθεια στις κεφαλαιακές ροές. Αναφερόμενη, ακόμα, στην απασχόληση, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως δεν αρκεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα 200 εκατομμύρια ανέργων σε διεθνή κλίμακα. Τα οφέλη της ανάπτυξης είναι πολύ δυσανάλογα μοιρασμένα. Λόγου χάριν, στις ΗΠΑ το 95% της αύξησης εισοδημάτων από το 2009 διοχετεύθηκε στο 1% του πληθυσμού. Εξ ου και είναι αναγκαίο οι πολιτικές να παραμείνουν στραμμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχυθεί η οικονομία το 2014 εν συγκρίσει με το 1,9% του 2013, ενώ η Ευρωζώνη φαίνεται να έκανε τη στροφή που την έφερε από την παρατεταμένη ύφεση στην ανάκαμψη. Εντούτοις, η ανάπτυξη παραμένει μη εξισορροπημένη και η ανεργία σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Βοηθητική αποδεικνύεται η νομισματική πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει περισσότερα, στοχεύοντας στην αύξηση των πιστώσεων. Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι η αρχική τόνωση της Ιαπωνίας από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ελαφρώς υποχωρήσει, αλλά η πρόκληση παραμένει ο συνδυασμός μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων και κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή