Μεγάλη ζήτηση για ιρλανδικά ομόλογα

Μεγάλη ζήτηση για ιρλανδικά ομόλογα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε χθες η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας, ενισχυμένη από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, η οποία μέχρι την Παρασκευή το βράδυ ήταν η μοναδική από τις τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης που βαθμολογούσε τα ιρλανδικά ομόλογα ως «σκουπίδια».

Η απόδοση του ιρλανδικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και μάλιστα χαμηλότερα από το κόστος δανεισμού που πληρώνουν οι ΗΠΑ για το ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πτώση του επιτοκίου και του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου, το οποίο πλέον πλησιάζει πολύ εκείνο που πληρώνουν Βέλγιο και Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,6250%, ενώ του αντίστοιχου αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,6254%. Τόσο ισχυρή είναι η ζήτηση, που έχει προκαλέσει τη μείωση της απόδοσης για το ιρλανδικό πενταετές ομόλογο, ώστε χθες τα αντίστοιχα ομόλογα της Νορβηγίας, χώρας με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και δημόσιο χρέος μόλις στο 34% του ΑΕΠ, να διαπραγματεύονται με αποδόσεις στο 2,21%. Αιτιολογώντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, οι αναλυτές της Moody’s ανέφεραν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και την πλήρη επιστροφή στις αγορές μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις της ιρλανδικής οικονομίας. «Εκπληξη αποτέλεσε η κίνηση της Moody’s να θεωρήσει θετική την προοπτική της ιρλανδικής οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν θέσεις περιμένοντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας», σχολίασε στο Reuters ο κ. Αλεσάντρο Τζιανσάντι, αναλυτής της ING. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά την αναβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody’s στην κατηγορία «επενδύσεις», θα μπορούν να τοποθετηθούν σε ιρλανδικά ομόλογα ασφαλιστικοί οργανισμοί και Ταμεία που είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν μόνο τίτλους που δεν βαθμολογούνται ως «σκουπίδια», γεγονός που αναμένεται να περιορίσει και άλλο το κόστος δανεισμού του Δουβλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή