Χρονιά των μικρών αναδυόμενων αγορών το 2014

Χρονιά των μικρών αναδυόμενων αγορών το 2014

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για την πορεία των τιμών των μετοχών για το 2014. Ωστόσο, όσοι αναμένεται να αναδειχθούν νικητές βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Λόγου χάριν, τα μικρά χρηματιστήρια σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Βουλγαρία αφήνουν πίσω τους τα αντίστοιχα στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Ηδη οδεύουν για να αγγίξουν είτε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ ή να αποκομίσουν κέρδη πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία δραστηριοποιούνται.

Ο frontier index MSCI, ο δείκτης ο οποίος συναπαρτίζεται από τα 26 περιφερειακά χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών, έχει ήδη ανέλθει σε ποσοστό σχεδόν 3% από τις αρχές της χρονιάς εν αντιθέσει με τις ζημίες από τα μεγαλύτερα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Τα τελευταία αισθάνονται την ανατριχίλα ως συνέπεια της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τις αγορές τίτλων της. Επιπλέον, τα χρηματιστήρια των μικρών αναδυόμενων χωρών έχουν υπερσκελίσει τις χρηματιστηριακές αγορές των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι οποίες διατηρούνται αμετάβλητες από την 1η Ιανουαρίου και μετά. Οι επενδυτές έως σήμερα δεν δείχνουν πρόθυμοι να αποδυθούν σε αγοραστικό ράλι, σπάζοντας ρεκόρ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο σύνολο των είκοσι έξι χρηματιστηρίων τα είκοσι κινούνται με θετικό πρόσημο. Ο εν λόγω δείκτης, λοιπόν, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ότι έχει τις υψηλότερες επιδόσεις μετά τον χρυσό. Ειδικά τα Χρηματιστήρια του Λιβάνου, του Βιετνάμ, της Βουλγαρίας και του Πακιστάν έχουν ήδη άνοδο από 5% έως και 11%. Μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανά χώρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η επαναξιολόγηση του ασφαλίστρου πολιτικού κινδύνου και το αγοραστικό ενδιαφέρον από ντόπιους επενδυτές, υποστηρίζουν τις αναδυόμενες προαναφερθείσες αγορές και τις θωρακίζουν από την πολιτική αναδίπλωσης της Fed και τη συνεπαγόμενη λήξη της περιόδου που η Δύση τύπωνε καινούργιο χρήμα. «Οι αγορές του δείκτη frontier index MSCI έχουν για λόγους ιδιοσυγκρασίας βελτιωμένες επιδόσεις», παρατηρεί ο αναλυτής Σαλμάν Αχμέντ, ο οποίος ειδικεύεται στην παγκόσμια στρατηγική αγορών στη Lombard Oldier Investment Managers.

«Το Πακιστάν, παραδείγματος χάριν, όπου διεξήχθησαν ειρηνικές εκλογές τον Μάιο, έχει σταθερή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και οι συνθήκες τον ευνοούν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις». Προσθέτοντας, ο κ. Αχμέντ τονίζει πως, εάν οι άνθρωποι που επενδύουν σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια, αντιλαμβάνονται ότι δεν συμβαίνει κάτι επικίνδυνο, πρέπει να προσαρμόσουν το ρίσκο και να το υποβαθμίσουν. Προσφάτως, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της χώρας, στο Καράτσι, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, όταν την ίδια ημέρα η απόδοση των κρατικών ομολόγων με λήξη το 2017 εκτινάχθηκε στο ιστορικό ρεκόρ του 7,2%. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί και το διαφορετικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου χρηματιστηρίου εν συγκρίσει με το αντίστοιχο στην Τουρκία ή τη Ρωσία: στο Καράτσι, οι ξένοι επενδυτές εκπροσωπούν ένα μικρό μέρος μόνον όσων επενδύουν στις μετοχές του, όταν στις δύο προαναφερθείσες χώρες το ποσοστό φθάνει το 60%. Αυτήν την περίοδο, κατά την οποία η πλημμυρίδα φθηνού χρήματος από τη Fed αρχίζει να στερεύει, οι επενδυτές έχουν λιγότερο φθηνό ρευστό να στοιχηματίσουν στις αναδυόμενες αγορές. Μερικοί από αυτούς τους επενδυτές, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, πιθανώς να προσελκυσθούν από περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, τα οποία και δεν συσχετίζονται τόσο στενά με τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Ετσι εξηγείται και η πρόσφατη επιτυχία των ομολόγων, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και εκδίδονται πρώτη φορά από χώρες στην Αφρική ή την Κεντρική Αμερική.

Στη νοτιοανατολική Ασία, τέλος, όπου πολλές χώρες κρατούνται όμηροι από τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, το Βιετνάμ κάνει τη διαφορά στο όλο αρνητικό κλίμα με τον δείκτη του χρηματιστηρίου να έχει σημειώσει επί έντεκα διαδοχικές συνεδριάσεις άνοδο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2010. Η κυβέρνηση προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, επιτρέποντας σε επενδυτές να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές μετοχές σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αναμένουν υγιή κέρδη. Το δε χρηματιστήριο προσελκύει ξένους εν αναμονή των κυβερνητικών κινήσεων να αυξήσουν το ποσοστό ξένης ιδιοκτησίας στις εταιρείες από το 49% σήμερα στο 60% τις προσεχείς εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή