Δάνεια με το σταγονόμετρο και το 2014

Δάνεια με το σταγονόμετρο και το 2014

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2014 δεν θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να υποστηρίξει και την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δανείων προς επιχειρήσεις κατά 211 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις της Ernst&Young. Σύμφωνα με την έκθεση, που περιλαμβάνει τις προβλέψεις της E&Y για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης, η τρέχουσα χρονιά θα είναι δύσκολη όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τους πελάτες τους, που ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να δανειστούν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους.

Η χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ, ενώ η E&Y είναι συντηρητικότερη προβλέποντας ανάπτυξη 0,9%) και η επιφυλακτική στάση που τηρούν οι τράπεζες ενόψει του διπλού αυστηρού ελέγχου που θα υποστούν από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, οδήγησαν την εταιρεία συμβούλων να αναθεωρήσει αρνητικά τις προβλέψεις της για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.

Πλέον, προβλέπει ότι τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν μόλις κατά 1,6% το 2014, αντί για 3,8% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για δραματική αλλαγή που ισοδυναμεί με τη χορήγηση 211 δισ. ευρώ λιγότερων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης από το ποσό που υπολόγιζε προηγουμένως η Ε&Υ. Και σε αυτόν τον τομέα η εικόνα της αγοράς δεν είναι ομοιογενής, κάθε άλλο. Το χάσμα μεταξύ «πυρήνα» και «περιφέρειας» της Ευρωζώνης παραμένει πολύ μεγάλο, αφού και το 2014 προβλέπεται ότι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο τα κεφάλαια, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν κατορθώσει να παραμείνουν όρθιες ύστερα από χρόνια ύφεσης στις χώρες του Νότου, θα βρουν μπροστά τους κλειστές πόρτες και ακριβό τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, ο συνολικός δανεισμός στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 3%-4% το 2013, ενώ και στη Γαλλία προβλέπεται πιστωτική επέκταση κατά 2%. Αντιθέτως, στην Ολλανδία τα δάνεια προς επιχειρήσεις αναμένεται να μειωθούν το 2014 κατά 2%, ενώ το προηγούμενο έτος ο δανεισμός προς επιχειρήσεις είχε αυξηθεί κατά 2,9%, παρά την ύφεση που έπληττε την ολλανδική οικονομία. Τουλάχιστον στην Ολλανδία το 2014 θα αυξηθούν κατά 4% τα δάνεια προς καταναλωτές και κατά 1,5% τα δάνεια για αγορά ακινήτων.

Χειρότερα στον Νότο

Η εικόνα αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο όσον αφορά τον δανεισμό προς επιχειρήσεις στις λεγόμενες χώρες της κρίσης, αποτελώντας ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τον κατακερματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έφερε η κρίση. Για την Ιταλία η Ernst & Young προβλέπει διατήρηση του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο με το 2013. Στην Ισπανία, η επιχειρηματική πίστη αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν κατά 3% και τα καταναλωτικά δάνεια κατά 2,4%. Σωρευτικά, από το 2008 ο τραπεζικός δανεισμός στην Ισπανία έχει υποχωρήσει κατά 35% (!), καθώς οι ισπανικές τράπεζες αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της «φούσκας» που έσκασε στον τομέα των ακινήτων και παράλληλα δέχτηκαν πλήγμα από τη διπλή ύφεση στην οποία έπεσε η οικονομία της χώρας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις της από το 2010 και μετά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, στον ορίζοντα έχει εμφανιστεί και η απειλή του αποπληθωρισμού, ο οποίος θεωρείται «ακραίο ενδεχόμενο… ωστόσο παραμένει πραγματική απειλή» έναντι της οποίας θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή