Ζημίες 1,15 δισ. ευρώ στην Deutsche Bank το δ΄ τρίμηνο του 2013

Ζημίες 1,15 δισ. ευρώ στην Deutsche Bank το δ΄ τρίμηνο του 2013

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές ζημίες της τάξεως του 1,15 δισ. ευρώ παρουσίασε κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία της 29ης Ιανουαρίου, και μάλιστα βράδυ Κυριακής. Προκάλεσαν έκπληξη στους αναλυτές, αλλά διέλυσαν τη σχετική φημολογία στις αγορές, η οποία επηρέασε δυσμενώς την τιμή της μετοχής της Deutsche Bank τον τελευταίο καιρό. Οι ογκώδεις τριμηνιαίες ζημίες συνδέονται με το ότι ήταν αντίστοιχα υψηλές οι προβλέψεις των 2,5 δισ. ευρώ, που έλαβε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αποσκοπώντας να καλύψει τις δαπάνες για αντιδικίες, πρόστιμα, καθώς και την αναδιοργάνωσή της. Παράλληλα, η διοίκησή της προειδοποίησε ότι και το τρέχον 2014 θα είναι έτος προκλήσεων και δυσκολιών για την κερδοφορία της, αλλά το 2015 θα επιτύχει τους στόχους της.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το κόστος των νομικών εξόδων ανήλθε στα 528 εκατ. ευρώ. Τα δε συνολικά έσοδα της Deutsche Bank ελαττώθηκαν κατά 16%, ως επί το πλείστον λόγω της εξασθένησης που παρατηρήθηκε στις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής, αλλά και των πτωτικών τάσεων στις διεθνείς ομολογιακές αγορές. Συν τοις άλλοις, η τράπεζα προβαίνει σε πρόγραμμα απομόχλευσης, λόγω των ισχυρών πιέσεων των ρυθμιστικών αρχών, το οποίο θα μειώσει κατά 250 δισ. ευρώ τον ισολογισμό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank είχε κλείσει με απώλειες 3%. Είχαν ήδη κυκλοφορήσει δημοσιεύματα ότι θα προβεί σε προειδοποίηση για τα κέρδη της, προκαλώντας αναταραχή στους ήδη εκνευρισμένους επενδυτές. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η γερμανική τράπεζα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Τον Δεκέμβριο, λόγου χάριν, συγκατατέθηκε να καταβάλει 1,4 δισ. ευρώ σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό με την αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγης.

Η τελευταία είχε στραφεί δικαστικά εναντίον της Deutsche Bank, κατηγορώντας την ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, όταν πούλησε αμφιλεγόμενα προϊόντα συνδεδεμένα με ενυπόθηκα δάνεια και αποδέκτριες τις Fannie Μae και Freddie Mac την περίοδο από το 2005 έως το 2007.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο και πάλι η Deutsche Bank συγκαταλεγόταν μεταξύ των έξι τραπεζών στις οποίες επιβλήθηκε συνολικά πρόστιμο της τάξεως των 1,7 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία ήταν ότι τα έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν βρεθεί ένοχα για τη χειραγώγηση επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Ειδικά η Deutsche Bank επωμίστηκε το επαχθέστερο πρόστιμο, το οποίο ανήλθε σε 725,36 εκατομμύρια ευρώ. Στην κοινή τους ανακοίνωση, όταν παρουσίασαν τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου, οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, Γιούργκεν Φίτσεν και Ανσου Τζάιν, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους πως η Deutsche Bank θα εκπληρώσει τους στόχους κερδοφορίας του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή