Ανάπτυξη 3,7% διεθνώς «βλέπει» το ΔΝΤ

Ανάπτυξη 3,7% διεθνώς «βλέπει» το ΔΝΤ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 3,7% φέτος μετά το 3% του 2013, ενώ το 2015 κάνει λόγο για 3,9% συνολικά. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα επωφεληθούν από τη δυναμικότερη διεθνή ζήτηση φέτος, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Ομως, ο κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον αποπληθωρισμό, τη στασιμότητα στην Ευρωζώνη και την πιο περιορισμένη εγχώρια ζήτηση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οπως είχε επισημάνει στην προηγούμενη έκθεσή του τον Οκτώβριο το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ενισχύθηκαν και η τάση αυτή συνεχίζεται φέτος. Ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες η καταναλωτική ζήτηση, όπως αναμενόταν, τονώθηκε, ενώ στις αναδυόμενες αγορές βασικός μοχλός της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας υπήρξαν οι εξαγωγές.

Γενικά, πάντως, η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση εκεί διατηρήθηκε σε επίπεδα υποτονικά, εξαιρουμένης της Κίνας. «Το 2014 θα παρατηρήσουμε μετατόπιση της ανάπτυξης από τις αναδυόμενες αγορές προς τις ανεπτυγμένες», δήλωσε στην παρουσίαση των προβλέψεων του ΔΝΤ ο διευθυντής του τμήματος ερευνών και ανώτατος οικονομολόγος του οργανισμού, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Παρά ταύτα, η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα ανομοιογενής.

Στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,8% εν συγκρίσει με το 1,9% του 2013, κυρίως λόγω της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, η οποία περιόρισε τις δημοσιονομικές δυσχέρειες. Εντούτοις, οι περισσότερες περικοπές θα παραμείνουν και το οικονομικό έτος 2015, όπερ σημαίνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται μόνο κατά τι υψηλότερη έναντι του 2014.

Στην Ευρωζώνη η οικονομία μεταβαίνει στην ανάκαμψη. Το 2014 η ανάπτυξη ενισχύεται στο 1% φέτος και στο 1,4% του χρόνου, ενώ όσες χώρες υφίστανται διαφορετικού βαθμού πιέσεις από τη δημοσιονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, εισέρχονται σε τροχιά σταδιακής σταθεροποίησης. Παράλληλα, το υψηλό χρέος και ο περιορισμένος δανεισμός θα συνεχίσουν να πιέζουν την εγχώρια ζήτηση. Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη θα υποχωρήσει φέτος μετά την άνοδο του 2013. Τέλος, το ΔΝΤ συνιστά στις ανεπτυγμένες οικονομίες να μη σπεύσουν άκαιρα να ανακόψουν την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, ενώ ειδικά στην ΕΚΤ συστήνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Βελτίωση στην Ευρωζώνη

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος περισσότερο από τις υφιστάμενες προβλέψεις γι’ αυτό και η ΕΚΤ μάλλον θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη σχετική εκθεσή της τον Μάρτιο. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο Εβαλντ Νοβότνι, στέλεχος της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Επικαλέσθηκε, άλλωστε, τις καλύτερες από τις αναμενόμενες εξελίξεις σε χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Γαλλίας, τόνισε ότι είναι σταθερή. Την αισιοδοξία του κ. Νοβότνι φαίνεται να συμμερίζονται και οι επενδυτές καθώς το 59% όσων συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg εξέφρασε την εκτίμηση πως βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αισιόδοξων από τον Ιούλιο του 2009 και υπερβαίνει σημαντικά το 33% που είχε εκφράσει την ίδια άποψη τον Νοέμβριο. Εξάλλου, 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και επικαλέστηκαν την ισχύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή