Η ακριβή ενέργεια τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η ακριβή ενέργεια τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας στις χώρες-μέλη· τιμές, οι οποίες πόρρω απέχουν από εκείνες των διεθνών εταίρων τους. Ενας από τους λόγους της κατάστασης αυτής είναι οι επιδοτήσεις σε ορισμένες χώρες παραγωγής. Στο κόστος συμβάλλει και το ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τον κλάδο άντλησης φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα (σχιστολιθικό αέριο). Τα σχετικά πρόκειται να αναφέρονται σε υπό δημοσίευση έκθεση της Κομισιόν, στην οποία θα αποτυπώνεται ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανική χρήση στις 28 χώρες-μέλη είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες στις ΗΠΑ και κατά 20% υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Κίνα. Στη δε περίπτωση του φυσικού αερίου βιομηχανικής χρήσεως, οι τιμές είναι από τριπλάσιες έως και τετραπλάσιες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ σε σύγκριση με την Κίνα είναι κατά 12% υψηλότερες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια η Κομισιόν παρατηρεί πως ουδέποτε η Ευρώπη υπήρξε τόπος φθηνής ενέργειας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το χάσμα τιμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων οικονομικών και εμπορικών της εταίρων έχει διευρυνθεί περαιτέρω.

Η έκθεση για τις ενεργειακές τιμές εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και καίριας σημασίας πακέτο με θέμα τις κλιματικές αλλαγές, τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την ενέργεια.

Βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό κλάδο της ενέργειας, όπως ο Λάκσμι Μιτάλ της ομώνυμης χαλυβουργίας, σημειώνουν πως εάν τα ευρωπαϊκά εργοστάσια πλήρωναν τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές που ισχύουν στις ΗΠΑ, θα εξοικονομούσαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, τόνισε ότι στις ΗΠΑ η εκμετάλλευση των σχιστολιθικών πετρωμάτων και οι φιλικότερες πολιτικές προς τη βιομηχανία οδήγησαν σε μείωση του κόστους για την ενέργεια βιομηχανικής χρήσης. Σε άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Μιτάλ επισημαίνει ότι «το νέο πακέτο για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στην Ε.Ε. θα πρέπει να κλείσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ του ενεργειακού κόστους της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, γιατί αυτό απειλεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας».

Η Κομισιόν υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι οι εν λόγω τιμολογιακές διαφορές επιτείνονται για λόγους τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει η Ε.Ε. Λόγου χάριν, δεν μπορεί να ελέγξει τις επιδοτήσεις οι οποίες ορισμένες φορές δίδονται από τις κυβερνήσεις των παραγωγών χωρών, αλλά ούτε και τη δραστηριότητα των ΗΠΑ στα σχιστολιθικά πετρώματα.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. είναι πολύ πιο αξιόπιστη από ό,τι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπερ σημαίνει ότι οι βιομηχανίες στη Γηραιά Ηπειρο δεν βαρύνονται με τις ζημίες από τις αιφνίδιες διακοπές ηλεκτροδότησης. Βέβαια, όπως τόνισε ο Πάολο Σκαρόνι, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Eni, «οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα σχεδόν ακαταμάχητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτές». Κι αυτό πολύ απλά μεταφράζεται στο ότι οι επενδυτές και οι εταιρείες σπεύδουν ολοταχώς προς τις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια επείγουσα κατάσταση για την Ευρώπη, τόνισε εν κατακλείδι ο κ. Σκαρόνι.

Στροφή προς το πετρέλαιο

Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί φέτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Στη σχετική έκθεσή της η ΙΕΑ τονίζει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή σε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 92,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οπως επισημαίνει η ΙΕΑ, πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται στις ανεπτυγμένες χώρες μετά το 2010. Υπογραμμίζει, άλλωστε, τον κίνδυνο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση φέτος. Γι’ αυτό αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την αναγκαία προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ, που καλύπτουν περίπου το 40% των παγκόσμιων αναγκών σε πετρέλαιο, καλώντας τις να προσφέρουν κατά μέσον όρο 29,4 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, περίπου 200.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερο απ’ όσο εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεσή της τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή