Βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν παρέλθει, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των συνδρομητών (επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ετών, σημειώνεται ότι το 57% των συνδρομητών του Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι «έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία της αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη, θέτοντας τέλος στο ξεπούλημα που προκάλεσε αναταράξεις στην ευρωζώνη και έθεσε υπό αμφισβήτηση την επιβίωσή της»

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η βελτίωση του κλίματος είναι έκδηλη στις αγορές, καθώς η μέση απόδοση των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, έπεσε σε ιστορικό χαμηλό της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

Παρά τη βελτίωση, ωστόσο, του επενδυτικού κλίματος, όπως τονίζεται, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που αποτελεί «κληρονομιά» της οικονομικής ύφεσης. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή επέκταση. Το 29% ξεχώρισε ως βασικό κίνδυνο το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 15% την πολιτική λιτότητας.

Τέλος, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, αυξάνοντας θεματικά το ποσοστό από το 16% πέρυσι, και πολύ περισσότερο από το 2011, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά το ερώτημα. Το 40% δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει φέτος τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 22% τον Ιανουάριο του 2013 και το 8% στις αρχές του 2010.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα για την ευρωζώνη και την Ελλάδα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, καταγράφεται δήλωση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών εξαιτίας της Ελλάδας ή της Κίνας».

Στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Νταλάρα ήταν ο «αρχιτέκτονας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», σημειώνεται η θέση του ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή -υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά και ότι θα φανεί λίγο περισσότερο γενναιόδωρη».

Στη συνέχεια, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι η «η Ελλάδα έχει διέλθει μέσα από μια τεράστια περίοδο προσαρμογής και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσει η Ευρώπη το έργο της, ειδικά στα δημοσιονομικά».

Μολονότι μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως υπογραμμίζεται, ο Τσαρλς Νταλάρα επεσήμανε ότι «αυτό οφείλεται στη μαζική αύξηση της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές και όχι σε μια δραματική βελτίωση των οικονομιών τους». «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των μεγεθών και της τιμαριθμικής τους αποτίμησης από τις αγορές. Βεβαίως, ο κίνδυνος χρεοκοπίας στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία είναι πολύ μικρότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι αποδόσεις αντανακλούν ουσιαστική βελτίωση στις εν λόγω οικονομίες», είπε.

Εξάλλου, ανταπόκριση από την Αθήνα στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται στο «παρατεταμένο πρόβλημα της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας που προκάλεσαν τα προγράμματα σκληρής λιτότητας στη νότια Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, το κόστος δανεισμού για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα έχει μειωθεί σε «πρωτοφανή επίπεδα» από το 2010, καθώς, όπως δηλώνει ο Rainer Guntermann (αναλυτής της Commerzbank, με έδρα τη Φραγκφούρτη) «η αγορά εκτιμά τη δημοσιονομική βελτίωση και η λιτότητα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ορισμένες χώρες να ανακτήσουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές».

Όπως τονίζεται, σήμερα ακόμη και τα ομόλογα της Ελλάδας, «μιας από τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης», αγοράζονται στη δευτερογενή αγορά στο 7%, συγκριτικά με σχεδόν 50% που ίσχυε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες ομολόγων διεθνώς, η αυξανόμενη μακρόχρονη ανεργία, το υψηλό ποσοστό νέων ανέργων, η κοινωνική αναταραχή και το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες των εν λόγω χωρών «συνεχίζουν να ασθενούν».

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα προβάλλεται η εκτίμηση ότι είναι η χώρα που προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 και οι πολιτικοί εφάρμοσαν έκτακτα μέτρα λιτότητας για να αποκαταστήσουν την οικονομία της χώρας, ακόμη και αν αυτό προκάλεσε λαϊκές διαμαρτυρίες, ενώ αντί να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αυξήθηκε, όπως επίσης στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. «Ένα στοιχείο-κλειδί είναι η κοινωνική ανοχή του πληθυσμού», διευκρινίζει ο El-Erian, προσθέτοντας ότι «η ανοδική πορεία των ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να είναι καλή για τους επενδυτές, αλλά αυτό δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».

Τέλος, αναφέρεται ότι και «οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι αναμένεται να εκφράσουν την οργή τους στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, όταν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις -μεταξύ των οποίων και το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα- μπορεί να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά, μια προοπτική που θα δυσχεράνει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών στην εφαρμογή των νομοθετικών τροποποιήσεων που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή