Μια καλή χρονιά για τους επενδυτές κρατικών ομολόγων

Μια καλή χρονιά για τους επενδυτές κρατικών ομολόγων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχική εκτίμηση σχετικά με τα κρατικά ομόλογα το 2014 ήταν ότι δεν θα συγκέντρωναν τις προτιμήσεις των επενδυτών, οι οποίοι θα αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και θα φοβούνταν την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα άρχιζε να περιορίζει τις επενδύσεις της σε αμερικανικά ομόλογα.

Αυτό πιθανόν να ισχύσει, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η ανάκαμψη θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική. Ωστόσο, οι πρώτες πραγματικές ενδείξεις από την αγορά ομολόγων δεν συμπίπτουν με τις προσδοκίες. Οι εν λόγω αγορές συνεχίζουν να ανθούν και να έχουν απροσδόκητα καλές αποδόσεις.

Αντί να αυξάνονται από τις αρχές του 2013, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων –ορόσημα που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές τους– μειώνονται σε Ευρώπη και Αμερική. Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν από το 3,01% στο 2,88%, των βρετανικών από το 3,03% στο 2,86% και εκείνων του γερμανικού Δημοσίου από το 1,94% στο 1,83%. Ακόμη και οι αποδόσεις των ομολόγων των αναπτυσσόμενων κρατών, που πολλοί φοβούνταν ότι θα αυξάνονταν, διατηρούνται λίγο-πολύ σταθερές.

Ορισμένες αγορές κρατικών ομολόγων στην άλλοτε εξοστρακισμένη περιφέρεια της Ευρωζώνης επίσης «βαίνουν καλώς». Στην Πορτογαλία, η οποία είχε ανάγκη οικονομικής υποστήριξης στα μέσα του 2011, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων-οροσήμων υποχώρησαν στα τέλη του 2013 στο 5,3% από 6,2% προηγουμένως. Η σημαντική αυτή πτώση των επιτοκίων τους υποβοηθήθηκε από την επιτυχή διάθεση πενταετών ομολόγων την 9η Ιανουαρίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 3,25 δισ. ευρώ με την προσφορά να φθάνει στα 11 δισ. Δύο ημέρες νωρίτερα, η πώληση δεκαετών ομολόγων του ιρλανδικού Δημοσίου είχε επίσης υπερκαλυφθεί πολλαπλώς.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αν και η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ικανοποιητικά, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου διαφοροποίησαν την εικόνα. Εκτιμήσεις ήθελαν τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να φθάνουν στις 200.000, αλλά αυτές περιορίστηκαν στις 74.000, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται και στις κακές καιρικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η ανεργία στις ΗΠΑ κυμαίνεται πλέον στο 6,7%, πολύ κοντά στο 6,5%, το όριο στο οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε προϊδεάσει ότι ενδεχομένως να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της δανεισμού. Ομως τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα πήρε πίσω αυτήν της την «ένδειξη», ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να διατηρήσει τα επιτόκιά της στα τρέχοντα, πολύ χαμηλά επίπεδα «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφότου η ανεργία θα έχει μειωθεί στο 6,5%».

Βεβαίως, πολλά δεδομένα που ευνοούν αυτή τη στιγμή τους επενδυτές ομολόγων, μπορεί να ανατραπούν μέσα στο 2014. Ας θυμηθούμε το 1994, όταν μια αιφνίδια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων επέφερε οδυνηρή αύξηση των αποδόσεών τους και ανάλογη πτώση των τιμών τους.

Πάντως, επί του παρόντος, η Fed δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανακοίνωση εκτιμήσεών της για το μέλλον, ώστε ένα τέτοιο πισωγύρισμα να μη φαίνεται πιθανό. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει υποτονικός και αν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν επιταχυνθούν σημαντικά, το 2014 ενδέχεται να αποδειχθεί μια καλή χρονιά για τις αγορές των κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή