Το φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ, βελτίωση για Ελλάδα

Το φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ, βελτίωση για Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες καταγράφει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg στον κατάλογό του με τις καλύτερες χώρες για να ανοίξει κανείς μία επιχείρηση. Πέρυσι η Ελλάδα βρισκόταν στη 43η θέση του σχετικού καταλόγου, ενώ φέτος βρίσκεται στην 34η θέση. Εξετάζοντας κάποιος τις μεταβολές σε σχέση με πέρυσι, παρατηρεί σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις χώρες της Ευρωζώνης που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης δημόσιου χρέους.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg καταρτίζουν τον κατάλογο με τις καλύτερες (και τις χειρότερες) χώρες για να ανοίξει κανείς επιχείρηση, βαθμολογώντας έξι παράγοντες: Τον βαθμό οικονομικής ενσωμάτωσης κάθε οικονομίας (συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εξάρτηση από την παγκόσμια αγορά, συγκέντρωση της αγοράς κ.ά.), το κόστος δημιουργίας της επιχείρησης (περιλαμβάνει κόστος, διαδικασίες και χρόνο που απαιτείται, όπως και χρηματοδοτικό περιβάλλον για επιχειρήσεις, άμεσες ξένες επενδύσεις), το κόστος εργασίας και πρώτων υλών (παραγωγικότητα, αμοιβές, δαπάνες για υγεία, μέγεθος εργατικού δυναμικού), το κόστος μεταφοράς των προϊόντων (συνδεσιμότητα και ποιότητα λιμανιών, αποδοτικότητα εισαγωγών και εξαγωγών κ.λπ.), λοιπά κόστη (διαφθορά, σεβασμός πνευματικών δικαιωμάτων, πληθωρισμός κ.λπ.) και τέλος τον βαθμό ετοιμότητας της τοπικών καταναλωτών (μέγεθος μεσαίας τάξης, κατανάλωση νοικοκυριών, κατά κεφαλήν ΑΕΠ). Η βαθμολογία της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας βαραίνει κατά 10% στη συνολική βαθμολογία και των υπόλοιπων κατηγοριών κατά 20%.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία της χάρη στον υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης της οικονομίας της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία της λαμβάνει όσον αφορά το κόστος εργασίας και πρώτων υλών. Σχετικά υψηλή βαθμολογία συγκεντρώνει η Ελλάδα και όσον αφορά το κόστος δημιουργίας επιχείρησης. Παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης με εξαίρεση την Κύπρο. Γενικότερα, οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τα προηγούμενα χρόνια έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Για το 2014 η Ισπανία αναρριχήθηκε στην 9η θέση από τη 16η την προηγούμενη χρονιά, ενώ την πιο εντυπωσιακή βελτίωση επέτυχε η Πορτογαλία, που από την 30ή θέση το 2013 βρέθηκε στη 17η το 2014. Η Ιρλανδία βελτίωσε κατά δύο θέσεις την κατάταξή της, ενώ μοναδική παραφωνία αποτελεί η Ιταλία, η οποία υποχώρησε κατά τρεις θέσεις στην 26η.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκουμε για μία ακόμη χρονιά το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κατακτά με άνεση τη διάκριση του πιο φιλικού προς επιχειρήσεις κράτους στην κόσμο. Ακολουθεί ο Καναδάς, που από την 6η βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν μία θέση, στην 3η. Ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά η Σιγκαπούρη, ενώ ισοβαθμούν στην 5η θέση η Αυστραλία και η Γερμανία και τη δεκάδα κλείνουν ακόμη τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εντυπωσιακή είναι η υποχώρηση της Ιαπωνίας στη 12η θέση το 2014, ενώ τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στην 3η. Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκει κανείς 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοιχείο που υποδηλώνει ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., πολλές χώρες της εξακολουθούν να έχουν ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στην 39η θέση του καταλόγου βρίσκουμε την Τουρκία, η οποία υποχώρησε μία θέση τον τελευταίο χρόνο. Δυνατό σημείο της τουρκικής οικονομίας θεωρείται το κόστος μεταφοράς αγαθών, αλλά και ο βαθμός οικονομικής ενσωμάτωσης της οικονομίας της. Αντιθέτως, μελανό σημείο της τουρκικής οικονομίας είναι η κατηγορία λοιπά κόστη, όπου περιλαμβάνονται το κόστος της διαφθοράς, ο πληθωρισμός και ο σεβασμός πνευματικών δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή