ΟΟΣΑ: Ο αποπληθωρισμός απειλεί τις οικονομίες στη Ζώνη του Ευρώ

ΟΟΣΑ: Ο αποπληθωρισμός απειλεί τις οικονομίες στη Ζώνη του Ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προειδοποίησε χθες ότι η Ευρωζώνη απειλείται από τον αποπληθωρισμό. Ο κ. Πιερ Κάρλο Πάντοαν απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μιμηθεί την αντίστοιχη αμερικανική και να αρχίσει τη μαζική αγορά ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, προκειμένου να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

«Υπάρχει η απειλή του αποπληθωρισμού, αλλά δεν γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι», είπε χθες σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο κ. Πάντοαν. Την προηγούμενη Τρίτη και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει για την απειλή του αποπληθωρισμού, υπολογίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισής του στο 10% με 20%. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο (0,7% τον Οκτώβριο), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΚΤ τον Νοέμβριο με τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,25%.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε τον χαμηλό αριθμό στην εφάπαξ αλλαγή του τρόπου μέτρησης του πληθωρισμού στον τομέα των γερμανικών υπηρεσιών. Προκειμένου να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού, ο κ. Πάντοαν είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα. «Σε αυτά περιλαμβάνεται η ευρωπαϊκού τύπου ποσοτική χαλάρωση. Με αυτό εννοώ μαζική παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές. Τα προηγούμενα χρόνια η αμερικανική Fed ακολούθησε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης προχωρώντας σε αγορές κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα στη διάρκεια του 2013.

Παράλληλα, ο κ. Πάντοαν συνέστησε και την επιβολή αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους για ασφάλεια στην κεντρική τράπεζα.

Στη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να λάβει και νέα μέτρα στην περίπτωση που θα υποχωρήσει και άλλο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ή στην περίπτωση που θα αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά. Ερωτηθείς ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να λάβει κάθε μέτρο που επιτρέπει η συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΚΤ.

Η αγορά ομολόγων ή πακέτων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων από τις δευτερογενείς αγορές επιτρέπεται από το καταστατικό λειτουργίας της ΕΚΤ. Ωστόσο, η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε εντονότατη σύγκρουση μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας και των υπολοίπων «γερακιών» της Ευρωζώνης. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον το ότι πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν πως το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ θα χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική της. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντράγκι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να πληγεί από αποπληθωρισμό, ωστόσο έχει παραδεχτεί ότι έχουμε μπροστά μας μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή