Ρεκόρ 2,63 τρισ. δολ. για το ενεργητικό των hedge funds

Ρεκόρ 2,63 τρισ. δολ. για το ενεργητικό των hedge funds

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα ρεκόρ των 2,63 τρισ. δολαρίων αυξήθηκε το περασμένο έτος η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η βιομηχανία των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, των hedge funds, καταγράφοντας άνοδο 17%.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Hedge Fund Research (HFR), εταιρεία ερευνών και παροχής δεδομένων για τον κλάδο, που επισήμανε πως στη διάρκεια του 2013 προσετέθησαν στα ταμεία των διαχειριστών του κλάδου πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η άνοδος των τιμών των μετοχών είχε αποτέλεσμα να διογκωθεί η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία ενεργητικού των hedge funds αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 376 δισ. δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι καθαρές εισροές ύψους 63,7 δισ. δολαρίων από επενδυτές και οι αποδόσεις των επενδύσεων, ύψους 312 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα, πάντα, με τη Hedge Fund Research, το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν το έκτο συναπτό τρίμηνο που η βιομηχανία κατέγραψε αύξηση των στοιχείων ενεργητικού της. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι επενδυτές διοχέτευσαν 29,6 δισ. δολάρια σε κινήσεις με στόχο την άντληση κέρδους από εξελίξεις από συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και την τοποθέτησή τους σε προσωρινά υποτιμημένες μετοχές. Σε αυτές ξεχωρίζουν τα hedge funds Third Point του Ντάνιελ Μομπ και το Pershing Square Capital Management του Μπιλ Ακμαν.

Η μέση απόδοση των funds που κινούνται με αυτή τη στρατηγική έφθασε το περασμένο έτος στο 12% ενώ στο σύνολο της βιομηχανίας ήταν 9,2%. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο Κεν Χέιντζ, πρόεδρος της HFR, η κατηγορία αυτή των funds «αναμένεται να εξακολουθήσει να καταγράφει σημαντικές εισροές κεφαλαίων» τουλάχιστον και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές που στοιχηματίζουν σε μακροπρόθεσμους τίτλους που σημειώνουν άνοδο πουλώντας παράλληλα βραχυπρόθεσμους τίτλους που σημειώνουν ζημίες, καθώς και όσους τοποθετούνται στις μεγάλες αγορές κεφαλαίων και παραγώγων, ο κ. Χέιντζ προβλέπει πως θα αντιμετωπίσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες στη διάρκεια του νέου έτους.

Είναι σαφές ότι ο κλάδος ανέκαμψε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 καθώς οι θεσμικοί επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους από τις παραδοσιακές επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Η αυξημένη ζήτηση συνεχίζεται, μολονότι ο κλάδος σημειώνει χαμηλότερες αποδόσεις από τις αγορές μετοχών συνεχώς από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή