Γαλλία: Τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ σχεδιάζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2017

Γαλλία: Τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ σχεδιάζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2017

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία έχει ως στόχο να εξοικονομήσει "τουλάχιστον" 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2017, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την πρώτη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Δημοσίων Δαπανών στο προεδρικό μέγαρο. Το Συμβούλιο αυτό, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα συνεδριάζει κάθε μήνα με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, μεταξύ των οποίων και των υπουργών Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ.

Η εξοικονόμηση του ποσού αυτού συνιστά "μια πολύ σημαντική προσπάθεια" η οποία όμως "δεν θα καταστρέψει το κοινωνικό μοντέλο μας", διαβεβαίωσε ο Ερό, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προκύψουν οι περικοπές.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2017 θα καταργηθούν οι οικογενειακές εισφορές που καταβάλουν σήμερα οι επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας, αντισταθμίζοντας την απώλεια αυτή με μια μείωση των δημόσιων δαπανών. Εκτός από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του "Συμφώνου ευθύνης" με τις εταιρείες, η κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα ότι στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015.

"Ο στόχος είναι να φτάσει το 4,1% το 2013, το 3,6% το 2014 και να είναι κάτω από 3% το 2105" είπε στους δημοσιογράφους ο Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε εάν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια νέα παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος λόγω των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν.

"Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας στα μάτια των εταίρων μας", είπε ο Μοσκοβισί, την παραμονή της δημοσιοποίησης, από τον οίκο Moody's, της αξιολόγησης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή