Πορτογαλία: Στο 5% εκτιμά ότι μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2013, η κυβέρνηση

Πορτογαλία: Στο 5% εκτιμά ότι μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2013, η κυβέρνηση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας υπολογίζεται ότι ανήλθε «γύρω στο 5%» του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της κυβέρνησης, την ώρα που βάσει της συμφωνίας της με τους διεθνείς πιστωτές θα έπρεπε να περιοριστεί στο 5,5%, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πορτογαλικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει με βεβαιότητα ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω στο 5%», δήλωσε ο Λούις Μάρκες Γκουέντες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο.

«Πρέπει να συγκρίνουμε το ποσοστό αυτό με το έλλειμμα του 5,9% που είχαμε την προηγούμενη χρονιά και τον στόχο του 5,5% που είχε οριστεί με την τρόικα», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας όμως ότι τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Μάρτιο.

«Το 2013 (…) η Πορτογαλία σεβάστηκε, για μία ακόμη φορά, τον στόχο του ελλείμματος που είχε οριστεί βάσει του προγράμματος βοήθειας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού.

Εξάλλου χθες Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 «τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό».

Στο μεταξύ η τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που εκπροσωπεί τους διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας θα επιστρέψει στη Λισαβόνα στις 20 Φεβρουαρίου για να ξεκινήσει την ενδέκατη αποστολή τρίμηνης αξιολόγησης του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Πρόκειται για την προτελευταία αξιολόγηση πριν την έξοδο της χώρας από το σχέδιο διάσωσης που προβλέπεται να γίνει τον Μάιο.

Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης η Πορτογαλία θα λάβει τη νέα δόση του δανείου, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύνολο 78 δισεκατομμυρίων που προβλέπονταν στο σχέδιο διάσωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή