Σκληρή κόντρα της Ισλανδίας με τους δανειστές

Σκληρή κόντρα της Ισλανδίας με τους δανειστές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι επενδυτές επιστρέφουν στις χώρες της Ευρωζώνης που χρειάστηκαν τη βοήθεια των εταίρων τους για να μη χρεοκοπήσουν, η Ισλανδία παραμένει εκτός των αγορών και η διαμάχη της κυβέρνησης με τους ξένους δανειστές κλιμακώνεται. Ωστόσο, ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έδειχναν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα, καθώς η Ισλανδία είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το Μνημόνιό της και δεχόταν επαίνους από το ΔΝΤ. Τι πήγε στραβά έκτοτε;

Η σπίθα που προκάλεσε τη νέα διαμάχη ήταν η νίκη του Προοδευτικού Κόμματος και η ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Σίγκμουντουρ Γκούνλαγκσον χάρη στην υπόσχεσή του να «κουρέψει» τα στεγαστικά δάνεια, εν μέρει μέσω της αναδρομικής επιβολής φόρου στα περιουσιακά στοιχεία των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών της Ισλανδίας. Σήμερα, η ισλανδική κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει με τους ξένους πιστωτές των τριών τραπεζών, που το 2008 αθέτησαν υποχρεώσεις ύψους 85 δισ. δολαρίων (62,13 δισ. ευρώ), και αρνείται να τους επιτρέψει να βγάλουν από τη χώρα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν στο μεταξύ ανακτήσει από τις τράπεζες. Δικαιολογημένα, η ισλανδική κυβέρνηση φοβάται πως, αν άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε το 2008, τότε οι πιστωτές των τραπεζών θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους πλήττοντας την ισλανδική οικονομία.

Μιλώντας χθες στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γκούνλαγκσον επανέλαβε την πάγια θέση των ισλανδικών κυβερνήσεων ότι δεν πρόκειται να αποζημιώσουν τους ξένους πιστωτές. «Πρόκειται για ιδιωτικούς οργανισμούς που προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία όσον αφορά ιδιωτικά χρέη. Η κυβέρνηση δεν έχει ουδεμία σχέση. Δεν συνομιλούμε με αυτούς τους πιστωτές και ουδέποτε πρόκειται να το κάνουμε», είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός.

Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ήταν ρεαλιστική η προοπτική αποζημίωσης των πιστωτών των Kaupting Bank, Glitnir Bank και Landesbanki, που με τη χρεοκοπία τους το 2008 προκάλεσαν τη χειρότερη ύφεση της ισλανδικής οικονομίας τα τελευταία 60 χρόνια, διότι, απλούστατα, το συνολικό μέγεθος της ισλανδικής οικονομίας είναι 14 δισ. δολάρια. Ωστόσο, από το 2008 έχουν δημιουργηθεί επιτροπές εκκαθάρισης στις τρεις τράπεζες και σήμερα οι ξένοι πιστωτές ζητούν να τους επιτραπεί να βγάλουν εκτός Ισλανδίας τα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Παράλληλα, οι πιστωτές κατηγορούν την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ότι αρνούνται να συζητήσουν μαζί τους. «Αυτοί οι επενδυτές –οι περισσότεροι εκ των οποίων ήρθαν μετά την οικονομική κατάρρευση– (ελπίζοντας ότι) θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους και σε πολλές περιπτώσεις να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει», λέει ο κ. Γκούνλαγκσον στο Bloomberg.

Πολλές φορές ο Ισλανδός πρωθυπουργός και μέλη του κόμματός του έχουν χαρακτηρίσει τους πιστωτές των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών ως όρνεα που πίνουν το αίμα του ισλανδικού λαού, χωρίς αυτή η κατηγορία να είναι απολύτως ακριβής, δεδομένου ότι πολλοί από τους σημερινούς πιστωτές είχαν επενδύσει στις τράπεζες πριν από την κατάρρευση του 2008. «Σαφέστατα, η επίτευξη συμφωνίας θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές», λέει στο Reuters ο κ. Ματ Χιντς, οικονομικός σύμβουλος μερίδας των πιστωτών. Οι πιστωτές προτείνουν να τους επιτραπεί να βγάλουν σταδιακά εκτός Ισλανδίας τα χρήματά τους προκειμένου να μην πληγεί η ισλανδική κορώνα από την ξαφνική ανάληψη των 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ισλανδικού ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός κ. Γκούνλαγκσον ανταπαντά πως οι πιστωτές θα κερδίσουν τα περισσότερα εάν προτείνουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας χωρίς να πλήττεται η ισλανδική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή