Ασθενή στοιχεία από Κίνα και εξελίξεις στην Αργεντινή επηρεάζουν αρνητικά τις διεθνείς αγορές

Ασθενή στοιχεία από Κίνα και εξελίξεις στην Αργεντινή επηρεάζουν αρνητικά τις διεθνείς αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος καταγράφηκε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που καταρτίζουν από κοινού οι Markit και HSBC, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε απρόσμενα τον Ιανουάριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες (49,6 έναντι 50,5 τον προηγούμενο μήνα).

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, μετά τη σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας το δεύτερο μισό του 2013, κυρίως λόγω ενίσχυσης των επενδύσεων, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει μερικώς το 2014 υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι Αρχές της χώρας για τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης της πιστωτικής επέκτασης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί 7,5% το 2014, ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 15 ετών περίπου, έναντι εκτίμησης για αύξηση 7,7% το 2013. Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 3,7% το 2014 και 3,9% το 2015 έναντι εκτιμώμενης αύξησης 3,0% το 2013. Εντούτοις, το ΔΝΤ τονίζει ότι, παρά τις προσδοκίες για σχετική βελτίωση των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας, οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού πληθωρισμού σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.

Η απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα και η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών σε νέους ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή ως επακόλουθο της σημαντικής συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, επηρέασαν επίσης αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Οι απώλειες ήταν περισσότερο έντονες στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Γερμανία κινήθηκαν ανοδικά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο αποδείχθηκαν τα νομίσματα με τα σχετικά μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη, με το δεύτερο να βρίσκει επίσης στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης της Ελβετίας για δημιουργία ενός πρόσθετου κεφαλαιακού «μαξιλαριού» από τις τράπεζες ως μέσο προστασίας έναντι του κινδύνου επιπτώσεων από τη σημαντική αύξηση των τιμών ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή