Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκε στα τέλη της εβδομάδας το πετρέλαιο Brent στο Λονδίνο, περιορίζοντας τη διαφορά του από το αργό Ν. Υόρκης κατά το μέγιστο στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών. Χθες το Brent υποχώρησε 1,3%, ενώ το αργό κατά 0,7%. Η διαφορά (spread) μεταξύ των δύο τιμών διαμορφώθηκε στα 9,61 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή υπήρξε η μικρότερη από τις 11 Νοεμβρίου 2013. Στο Λονδίνο το Brent στις πρωινές συναλλαγές είχε απώλειες 1,35 δολαρίων στα 106,23 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη από τις 2 Ιανουαρίου. Το αργό Νέας Υόρκης υποχωρούσε 72 σεντς στα 96,60 δολ. το βαρέλι, διακόπτοντας την επί 4 ημέρες ανοδική του πορεία. Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε διυλισμένο πετρέλαιο μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,21 εκατ. βαρέλια, αλλά τα αποθέματα σε αργό αυξήθηκαν κατά 990.00 βαρέλια.

Καθοδικά η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε καθοδικά στα τέλη της εβδομάδας στη διεθνή αγορά, διακόπτοντας την ανοδική της πορεία, η οποία την είχε εκτινάξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Στην αγορά φημολογείται ότι οι υψηλότερες τιμές πιθανώς να ανακόψουν τη φυσική ζήτηση και ότι η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) θα μειώσει περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, την Πέμπτη συγκεκριμένα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 2,2%, αύξηση η οποία ήταν και η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο. Η τιμή του έκλεισε στα 1.266,51 δολάρια, η οποία ήταν και η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2013. Ενας από τους παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας παρουσίασε απροσδόκητη αύξηση.

Κατά τους αναλυτές, ορισμένοι επενδυτές επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους ενόψει της συνεδρίασης της Fed την προσεχή εβδομάδα, εξ ου και οι απώλειες στον χρυσό. Χθες κατά τις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού υποχωρούσε 0,3% στα 1.260,42 δολάρια η ουγγιά.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονική εικόνα παρουσίασαν οι συναλλαγές στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι αποδόσεις, σε αντίθεση με τα ομόλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που παρουσίασαν αύξηση οι τιμές των ομολόγων τους. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 57 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 διαμορφώθηκε στα 68,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,09%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 640 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2023 έφτασε στα 102,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,71%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή