H διεύρυνση ανισοτήτων και η υψηλή ανεργία κυριάρχησαν στο Νταβός

H διεύρυνση ανισοτήτων και η υψηλή ανεργία κυριάρχησαν στο Νταβός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία να περιοριστούν οι σοβαρές ανισότητες στην κατανομή των εισοδημάτων και του πλούτου σε όλον τον κόσμο συνιστά κίνδυνο για όλες τις οικονομίες, όπως απεφάνθησαν οι συμμετέχοντες στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η συμπίεση των μισθών ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές, με αποτέλεσμα να υπάρξει οπισθοδρόμηση σε πολιτικό και ρυθμιστικό επίπεδο, να πληγεί η ζήτηση και να απειληθούν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματικοί ηγέτες, οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, που βρίσκονταν στο Νταβός, ασχολήθηκαν με την ανομοιογενή παγκόσμια ανάπτυξη, την επίμονη ανεργία ειδικά στους νέους διεθνώς και συγκεκριμένα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τον μεταβαλλόμενο ρόλο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την πρόσφατη σφοδρή κρίση του κλάδου. Ειδικά για την Ευρωζώνη, με συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίστηκε o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Μάριο Ντράγκι διακρίνει ενθαρρυντικές ενδείξεις μιας οικονομικής ανάκαμψης, η οποία όμως είναι ακόμα ασθενική και ανομοιογενής.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. Κατ’ αυτόν, η Ευρωζώνη έχει εξασφαλίσει σταθερότητα και τώρα πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι η αίσθηση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι αναγκαίες προσπάθειες για όσες χώρες προωθούν μείζονες μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος ο κ. Μοσκοβισί στην Πορτογαλία, είπε ότι κατά την έξοδό της στις αγορές ίσως χρειαστεί μια γραμμή πίστωσης ως αρωγή, ενώ για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη βοήθεια επαρκή. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος της ΕΚΤ, Ιγκνάσιο Βίσκο, απάντησε πως δεν υπάρχει, εξ ου και δεν υφίσταται σύγκριση με την Ιαπωνία. «Εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα ήδη χαμηλά της επιτόκια και θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία της για να στηρίξει την οικονομία», συμπλήρωσε.

Στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, τώρα, ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ είχε δηλώσει ότι, όταν η ανεργία υποχωρήσει στο 7%, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, η ανεργία, η οποία βρισκόταν στο 7,8%, σήμερα διαμορφώθηκε στο 7,1% σημειώνοντας πτώση με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό. Ο κ. Κάρνεϊ, μιλώντας στο Νταβός, υπογράμμισε πως αν και επετεύχθη ο στόχος της ανεργίας, δεν είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα επιτόκια άμεσα, δεδομένου ότι η τράπεζα έχει και άλλα εργαλεία διαθέσιμα.

Πάντως, μια άλλη προσέγγιση για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη από τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Κένεθ Ρογκόφ, επίσης παρόντα στο Νταβός, είναι η εξής: «Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη είναι χειρότερη από ό,τι φανταζόμαστε. Εντούτοις, η δυναμικότητα των χρηματιστηρίων της δεν είναι ασυνήθιστη ακόμα και σε συνθήκες επιφυλακτικότητας για την πορεία της οικονομίας της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή