Επανέρχονται οι αυξήσεις στα μπόνους των τραπεζών

Επανέρχονται οι αυξήσεις στα μπόνους των τραπεζών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρακτική της παροχής προκλητικά υψηλών αμοιβών στα υψηλόβαθμα στελέχη τους τείνουν να επιστρέψουν οι μεγάλες τράπεζες, πρακτική την οποία είχαν περιορίσει τελευταία. Η εικόνα αναδύεται από δύο ειδήσεις που συνέπεσαν με διαφορά μιας ημέρας, αν και το κλίμα στον τραπεζικό κλάδο έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα οποία επικαλείται το Bloomberg, το πακέτο αμοιβών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, για το περασμένο έτος περιλαμβάνει μετοχές αξίας 5,06 εκατ. δολαρίων. Αυτό σχεδόν διπλασιάζει το ύψος των ετήσιων αποδοχών του σε σύγκριση με το 2012. Ειδικότερα, ο πενηνταπεντάχρονος Γκόρμαν θα λάβει 155.207 μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στον ετήσιο μισθό του, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τα 800.000 δολάρια τα οποία έλαβε το 2012, όταν είχε παράλληλα λάβει πρόσθετες αμοιβές ύψους 6 εκατ. δολ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οψιόν αγοράς μετοχών αξίας 2,63 εκατ. δολ.

Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan ψήφισε υπέρ της πρότασης να αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της, Τζέιμι Ντάιμον, για το 2013. Με τον τρόπο αυτό αντέστρεψε την απόφαση που είχε λάβει πριν από ένα έτος για μείωση του μισθού στο ήμισυ ή στα 11,5 εκατ. δολ. Τότε είχαν προηγηθεί ζημίες της τράπεζας ύψους 6,2 δισ. δολ., οι οποίες συνδέονταν άρρηκτα με τις εσφαλμένες επιλογές του σκέλους της επενδυτικής της τραπεζικής. Τα σχετικά αναφέρουν οι New York Times, και τα οποία μεταδίδει και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει πως, ανεξάρτητα με το πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές του Τζέιμι Ντάιμον, δεν πρόκειται να πλησιάσουν τα 23,1 εκατ. δολ. Το δυσθεώρητο αυτό ποσόν το είχε εισπράξει ο ίδιος ως πακέτο αποδοχών το 2011. Τότε είχε τον«τίτλο» του υψηλοτερα αμειβόμενου διευθύνοντος συμβούλου μεταξύ των τραπεζών-κολοσσών. Εχουν μεσολαβήσει πολλές συναντήσεις του Δ.Σ. της τράπεζας με στόχο τη διαμόρφωση των αμοιβών του κ. Ντάιμον, λόγω του ότι μια μειονότητα των στελεχών ζητούν να διατηρηθούν στάσιμες οι αμοιβές του. Επικαλούνται για το αίτημά τους αυτό τα πρόστιμα, ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων, που αναγκάστηκε να καταβάλει η τράπεζα στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ στη διάρκεια του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή