Φυγή κεφαλαίων σαρώνει τις αναδυόμενες οικονομίες

Φυγή κεφαλαίων σαρώνει τις αναδυόμενες οικονομίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνθηκε χθες η φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, πλήττοντας πρωτίστως Αργεντινή, Τουρκία, Ρωσία και Νότιο Αφρική, αλλά και τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων οικονομιών, και δευτερευόντως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street.

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να σκληρύνει, σταδιακά, τη νομισματική της πολιτική, η ανανεωμένη ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και, φυσικά, προβλήματα τοπικής φύσεως, όπως η πολιτική κρίση στην Τουρκία. Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες κατά 1,51% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη την Πέμπτη, όταν η τουρκική κεντρική τράπεζα δαπάνησε τρία δισ. δολάρια στην ανεπιτυχή προσπάθειά της ν’ αποτρέψει την υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών έναντι του δολαρίου.

Και στην Αργεντινή το πέσο υποχωρούσε χθες κατά 1,65% έναντι του δολαρίου, ενώ την Πέμπτη είχε υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2002. Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε χθες να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος, προφανώς εξαιτίας της μείωσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Το ραντ της Νοτίου Αφρικής υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, όπως και το ρωσικό ρούβλι.

Ακόμη και το μεξικανικό πέσο, ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα αναπτυσσόμενης χώρας, υποχώρησε, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έναντι του δολαρίου. «Περιμένουμε ότι το ξεπούλημα των αναδυόμενων αγορών θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει», λέει στο Reuters ο Λορν Μπάρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της B Capital Wealth Management με έδρα τη Γενεύη.

Ευρώπη – ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν χθες λίγο πριν από το κλείσιμο σημαντικές απώλειες, όπως και η Wall Street, ενώ ενισχύονταν το αμερικανικό (+2,20%), το γερμανικό (+3,30%) και το ιαπωνικό (+4,55%) δεκαετές ομόλογο, δηλαδή τα παραδοσιακά καταφύγια των επενδυτών σε ταραγμένες περιόδους. Οι μεγαλύτερες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονταν σε Μαδρίτη (-3,65%), Παρίσι (-2,63%), Φρανκφούρτη (-2,35%) και Μιλάνο (-2,08%).

Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,14% και ο S&P 500 κατά 1,37%. Ο δείκτης MSCI με μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχωρούσε χθες κατά 1,4%. Η αναταραχή στις αγορές πυροδοτήθηκε την Πέμπτη από την αναπάντεχη επιβράδυνση της κινεζικής μεταποίησης τον Ιανουάριο, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχητικά ερωτήματα των επενδυτών σχετικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed εξακολουθεί να επιδεινώνει το κλίμα για τις αναδυόμενες αγορές, δεδομένου ότι η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων από τον περασμένο Μάιο και μετά προκαλεί έξοδο των επενδυτών από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία προς ασφαλέστερα.

Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι επενδυτές θα συνεχίσουν να στρέφονται προς τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως έκαναν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, με συνέπεια τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Χθες, το επιτόκιο δανεισμού για το ιταλικό δεκαετές ομόλογο αυξήθηκε κατά 1,35% στο 3,913%, της Ισπανίας κατά 0,47% στο 3,772% και της Ελλάδας έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στο 8,601%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή