Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη βλέπει η Κρ.Λαγκάρντ

Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη βλέπει η Κρ.Λαγκάρντ

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη "απέχει πολύ από τον στόχο" και οι χώρες της ζώνης του ευρώ κινδυνεύουν με αποπληθωρισμό, δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη περίοδο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η ΕΚΤ να υιοθετήσει την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, ο Ντράγκι απάντησε: "Δεν λέω ούτε ότι πρέπει, ούτε ότι δεν πρέπει να γίνει".

Η συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων, είπε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια αν διαμορφώνονταν ως ABS (χρεόγραφα που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία) με έναν διαφανή τρόπο, που θα απαιτούσε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή