ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη βλέπει η Κρ.Λαγκάρντ

kindyno-apoplithorismoy-stin-eyrozoni-vlepei-i-kr-lagkarnt-2003176

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη "απέχει πολύ από τον στόχο" και οι χώρες της ζώνης του ευρώ κινδυνεύουν με αποπληθωρισμό, δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη περίοδο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η ΕΚΤ να υιοθετήσει την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, ο Ντράγκι απάντησε: "Δεν λέω ούτε ότι πρέπει, ούτε ότι δεν πρέπει να γίνει".

Η συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων, είπε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια αν διαμορφώνονταν ως ABS (χρεόγραφα που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία) με έναν διαφανή τρόπο, που θα απαιτούσε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, πρόσθεσε ο Ντράγκι.