ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετη η Ελβετία στη σύναψη συμφωνίας για φόρους σε «μαύρο» χρήμα Ελλήνων

antitheti-i-elvetia-sti-synapsi-symfonias-gia-foroys-se-mayro-chrima-ellinon-2003281

Η Ελβετία δεν θα συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de», η κυρία Βίντμερ-Σλουμπφ επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν φορολόγησε ποτέ ορισμένα πρόσωπα» και σημείωσε ότι, σύμφωνα με παλαιότερη νομοθεσία, Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στην πατρίδα τους διάφορες εισφορές. Δεν μπορεί, εξηγεί, να ισχύει ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να πληρώσουν τώρα αναδρομικά φόρους, για περιουσία η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό.

Τέτοια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει επιπλέον και τη φορολόγηση μελλοντικών εσόδων από τόκους για περιουσίες στην Ελβετία, έχει ήδη συνάψει η χώρα με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ η αντίστοιχη συμφωνία με τη Γερμανία δεν εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη συμφωνία με την Ιταλία.

Η Ελβετίδα υπουργός αναμένεται να μεταβεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό της Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως διευκρινίζεται, η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, για μια συμφωνία φορολόγησης τόκων.