Δυναμικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Δυναμικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Ο Dow Jones και ο S&P πριν από το κλείσιμο ενισχύονταν 1,03% και 1,14% αντιστοίχως. Το όλο κλίμα επηρέασαν αφενός δηλώσεις στελεχών κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη συνεχιζόμενη στήριξη των οικονομιών, αφετέρου ενδείξεις ότι η μεταποίηση διεθνώς ανακάμπτει.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι μετοχές των χημικών εταιρειών και της βαριάς βιομηχανίας ενισχύθηκαν, ενώ ο κλαδικός δείκτης της υψηλής τεχνολογίας έκλεισε σε επίπεδα-ρεκόρ σχεδόν 20ετίας, ακολουθώντας τη Wall Street.

Ο δείκτης της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο σε επίπεδα-ρεκόρ, διότι τα τελευταία στοιχεία της μεταποίησης από την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Κίνα φανερώνουν ότι ο κλάδος ανακάμπτει.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,66%, με 1,35% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 2,07% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,90% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,34% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,57% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Το ευρώ υποχώρησε προς το δολάριο στο 1,1835 δολάριο, δηλαδή βρέθηκε σε επίπεδα κάτω του 1,20 δολαρίου, στα οποία είχε ανέλθει την Τρίτη για πρώτη φορά σε δύο και πλέον χρόνια. Το αργό Ν. Υόρκης είχε πτώση 2,6% στα 41,47 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο στα υψηλότερά του επίπεδα από το 2001. Οπως αποδείχθηκε, μεσούσης της πανδημίας, ο συγκεκριμένος κλάδος έδειξε πως είναι πολύ πιο ανθεκτικός από τους άλλους. Ηδη από τις αρχές Ιουλίου κινείτο σε θετικό έδαφος. Πάντως, τα στοιχεία για τον εξασθενημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και η έλλειψη σαφών βημάτων προόδου στην καταπολέμηση του ιού συνηγορούν υπέρ μιας ανομοιογενούς ανάκαμψης – και αυτό αποτυπώνεται στο ότι η διακύμανση του δείκτη Stoxx 600 κινείται σε περιορισμένο εύρος. «Ενδεχομένως η κατάσταση του πληθωρισμού να αυξάνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να διευρύνει τις προσπάθειές της για αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Χαράλαμπος Πισούρος, υψηλόβαθμος αναλυτής αγορών στην JFD Group. Τέλος, προσθέτει πως, «ενόσω οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα κάνουν τα πάντα να ενδυναμώσουν τις οικονομίες, θα εκλάβουμε την πρόσφατη πτώση στους περισσότερους δείκτες ως διορθωτική κίνηση».  

BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή