ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση δημιουργεί «τρύπα» 80 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Η κρίση δημιουργεί «τρύπα» 80 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Η οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημικής κρίσης αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ελλείμματος, ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της Γερμανίας το 2021, καθώς η κυβέρνηση του Βερολίνου καταβάλλει προσπάθειες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και επιστροφής στην ανάκαμψη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Γερμανούς αξιωματούχους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προέβη στην παραπάνω εκτίμηση για το έλλειμμα σε σύσκεψη αξιωματούχων του κυβερνητικού συνασπισμού την προηγούμενη εβδομάδα. Ένας εκ των δύο αξιωματούχων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ακόμη υψηλότερο έλλειμμα. Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, συμφώνησε χθες να αναστείλει τους συνταγματικούς περιορισμούς για το ύψος του ομοσπονδιακού δανεισμού το 2021 -για δεύτερη διαδοχική χρονιά- επιτρέποντας στις αρχές του Βερολίνου να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήμα για τη στήριξη των πληττόμενων από τον κορωνοϊό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το προσχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2021 αναμένεται να παρουσιασθεί αυτό το μήνα, μόλις η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα, τις οποίες ο κ. Σολτς θα παρουσιάσει την επόμενη Πέμπτη.

Εν μέσω Covid-19, η Γερμανία εγκατέλειψε τον Μάρτιο τον «χρυσό κανόνα» του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και αναμένεται φέτος να δανεισθεί περίπου 218 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης, όπως η επιδότηση θέσεων εργασίας -ένα μέτρο που έχει παραταθεί έως τα τέλη του 2021.