Κίνα: Θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» των αμερικανικών ομολόγων στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ;

Κίνα: Θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» των αμερικανικών ομολόγων στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ;

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oρκισμένοι «εχθροί» στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, με την Ουάσιγκτον να κλιμακώνει την εμπορική αντιπαράθεση με το Πεκίνο σε πολλαπλά μέτωπα. Εν μέσω της έντασης, η Κίνα -ο δεύτερος μεγαλύτερος κατόχος αμερικανικού κρατικού χρέους των ΗΠΑ, μετά την Ιαπωνία- φέρεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές ότι θα μειώσει τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα και χρεόγραφα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «Global Times», το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την έκθεσή της σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, στον απόηχο της επιδείνωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων σε διάφορα ζητήματα, όπως ο κορωνοϊός, το εμπόριο και η τεχνολογία. Το ενδεχόμενο η Κίνα να γυρίσει την πλάτη της στα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ αποτελεί ένα σενάριο που φοβίζει τις διεθνείς αγορές χρήματος.

«Η Κίνα θα μειώσει σταδιακά τις τοποθετήσεις της σε χρέος των ΗΠΑ περίπου στα 800 δισ. δολάρια», φέρεται να δήλωσε ο Σι Τζουνγιάγκ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Φυσικά, η Κίνα θα μπορούσε να πωλήσει το σύνολο του αμερικανικού χρέους, σε μια ακραία περίπτωση, όπως μια στρατιωτική διένεξη», προσθέτει ο καθηγητής Τζουνγιάγκ.

Το Πεκίνο έχει στην κατοχή του ομόλογα και χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 1,073 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, μειώνοντας φέτος σταθερά τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικό χρέος. Η μείωση στα 800 δισ. συνεπάγεται συρρίκνωση των κινεζικών τοποθετήσεων περισσότερο από 25%. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις μεγάλη κλίμακας, που συχνά αποκαλούνται και ως «πυρηνικό όπλο», θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η έκθεση της Κίνας σε περιουσιακά στοιχεία δολαρίου είναι πολύ μεγάλη. Τα επίσημα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 3,154 τρισ. δολάρια στα τέλη Ιουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή