ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία

Handelsblatt: Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία

Στην οικονομική ύφεση, στην οποία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο η Τουρκία, εστιάζει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η τουρκική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται εκ νέου (…) Ταυτόχρονα η τουρκική λίρα χάνει σε αξία (…) Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς έφθασε στις 7,45 λίρες/δολάριο και στις 8,79 λίρες/ευρώ.

«Εάν η λίρα απολέσει την αξία της, τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα. Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει τον πληθωρισμό. Και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές επενδύουν πιο συχνά σε σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο – και έτσι αποδυναμώνουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα» εκτιμάει η «Handelsblatt».

Ειδική μνεία πραγματοποιεί και στον κορωνοϊό, διαπιστώνοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση», καθώς ο «πραγματικός ένοχος για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι αλλού».

«Οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά».

Από την κριτική δεν ξεφεύγει, όπως είναι φυσικό, ούτε η κεντρική τράπεζα. «Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο (…)  Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο».

Πηγή: Deutsche Welle