ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ισχυρό στήριγμα στην οικονομία οι εξαγωγές

kina-ischyro-stirigma-stin-oikonomia-oi-exagoges-561069277

Ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και η πρώτη που υποχρεώθηκε σε lockdown. Και την ώρα που οι υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, η οικονομία της Κίνας εμφανίζει ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης. Τα στιοχεία για τις εξαγωγές του Αυγούστου επιβεβαιώνουν την αισιόδοξη εικόνα. Συγκεκριμένα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 9,5% τον Αύγουστο, με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τελωνειακές αρχές της χώρας.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 7,1%, έναντι ανόδου 7,2% του Ιουλίου. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,1% τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για μικρή άνοδο 0,1% και έναντι πτώσης 1,4% του Ιουλίου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας -της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως- διαμορφώθηκε στα 58,93 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, από 62,33 δισ. δολάρια του Ιουλίου.

Οι ικανοποιητικές επιδόσεις του κινεζικού εξαγωγικού κλάδου -που παραμένουν σε άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα- αναμένεται να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους, επισημαίνει στο CNBC ο Μπο Ζουάγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard.