ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραμπ: Εφικτός ο διαχωρισμός των οικονομιών ΗΠΑ – Κίνας

tramp-efiktos-o-diachorismos-ton-oikonomion-ipa-kinas-561069637

Λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιτέθηκε στην Κίνα και επανέφερε την ιδέα του «διαχωρισμού» των οικονομιών των δύο χωρών, γνωστή και ως αποσύνδεση, υποδηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν χρήματα εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν κάνουν πλέον δοσοληψίες.

«Η λέξη αποσύνδεση, είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου για την Ημέρα της Εργασίας στον Λευκό Οίκο, στην οποία ορκίστηκε να φέρει θέσεις εργασίας στην Αμερική από την Κίνα.

«Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια και αν δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους, δεν θα τα χάνουμε, οπότε να αρχίσετε να το σκέφτεστε», είπε ο Τραμπ.

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά του Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «εάν κερδίσει, η Κίνα κερδίζει, γιατί θα είναι ιδιοκτήτρια αυτής της χώρας».

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει επικρίνει την εμπορική συμφωνία του Τραμπ με την Κίνα, λέγοντας ότι είναι «ανεφάρμοστη» και «γεμάτη αόριστες, αδύναμες και ανακυκλωμένες δεσμεύσεις από το Πεκίνο».

«Θα κάνουμε την Αμερική υπερδύναμη του κόσμου και θα σταματήσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα για πάντα. Είτε πρόκειται για αποσύνδεση είτε για τεράστιους δασμούς όπως έχω ήδη κάνει. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην Κίνα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.