ΑΓΟΡΕΣ

Δίχως τέλος η κατρακύλα του πετρελαίου

dichos-telos-i-katrakyla-toy-petrelaioy-561070624

Oι ανησυχίες για φρένο στην ανάκαμψη της ζήτησης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού ανά τον κόσμο επισκιάζουν τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ να συνεχίζει το καθοδικό σερί επί πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τόν Ιούνιο.

22 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση κρουσμάτων, ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση των περιστατικών σε Ινδία και Βρετανία. Η τιμή του μπρεντ κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 3%, έχοντας υποχωρήσει έως και τα 40,55 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουνίου. Βουτιά πάνω από 5% για το αμερικανικό αργό, υποχωρώντας στα 37,71 δολάρια το βαρέλι. Από τα τέλη Αυγούστου, η τιμή του μπρεντ έχει υποστεί απώλειες πάνω από 10%. Οι ενδείξεις ότι “σκοντάφτει” η ανάκαμψη της ζήτησης για το υπόλοιπο του έτους κρατούν τις τιμές σε στενό κλοιό πιέσεων, εξηγεί η Πάολα Ροντρίγκες-Μάσιου, αναλύτρια στη Rystad Energy.

Παρ’ όλα αυτά, το πετρέλαιο έχει καταφέρει να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, χάρη στις μειώσεις-ρεκόρ της παραγωγής από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και των συμμάχων -μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 17 Σεπτεμβρίου, επανεξετάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στις πετρελαϊκές αγορές.