Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της τουρκικής λίρας

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της τουρκικής λίρας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και το γεωπολιτικό ρίσκο -εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- να συμπαρασύρουν στη δίνη τους το τουρκικό νόμισμα. Κατρακυλώντας για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, η λίρα βρέθηκε μία ανάσα από το όριο των 7,5 έναντι του δολαρίου και με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για ενδεχόμενη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει το 20% της αξίας της, αποτελώντας ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα λαμβάνει έμμεσα μέτρα άσκησης πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής, ώστε να συγκρατήσει το σφυροκόπημα που δέχεται η λίρα από τα τέλη Ιουλίου. 

Αναλυτές της ABN Amro εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές της Άγκυρας θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα στήριξης της λίρας, ειδικά εάν διευρυνθούν οι απώλειές της στις επόμενες συνεδριάσεις. ΤΑ περιθώρια ελιγμών της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένα, καθώς ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά των υψηλότερων επιτοκίων, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να κάνει κινήσεις αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής χωρίς όμως να αυξάνει το βασικό επιτόκιο, που είναι στο 8,25%, σε επίπεδα κάτω του πληθωρισμού 11,8%.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες την αντίθεσή του σε μια αύξηση επιτοκίων, αναφέροντας ότι τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελούν εργαλεία των πολέμιων της Τουρκίας.

Η κεντρική τράπεζα έχει λάβει μέτρα όπως η μείωση κατά το ήμισυ των ορίων overnight δανεισμού για τις τράπεζες, καθώς και μέτρα μείωσης στο μηδέν της ρευστότητας για τους primary dealers στην αγορά ομολόγων. Παράλληλα, έχει αυξήσει το όριο ελάχιστων αποθεματικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή