ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο των επενδυτών η μετοχή της AstraZeneca

Στο στόχαστρο των επενδυτών η μετοχή της AstraZeneca

Η απόφαση της AstraZeneca να παγώσει τις δοκιμές του εμβολίου εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, που θέτουν στο στόχαστρο της μετοχής της. 

Στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 6%, ενώ σήμερα το πρωί εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, με πτώση της τάξης του 1%. Η ίδια η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι η αναστολή των δοκιμών είναι κάτι σύνηθες και αναγκαίο για την ασφάλεια του εμβολίου. 

«Πρόκειται για μία κίνηση ρουτίνας, η οποία θα συνέβαινε όποτε και εάν προέκυπτε μία ανεξήγητη ασθένεια σε ασθενή σε κάποια από τις δοκιμές, προκιμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των δοκιμών» ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της στο CNBC. Πρόσθεσε δε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα του περιστατιτκού από ανεξάρτητη επιτροπή. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην ασφάλεια των συμμετεχόντων και τα υψηλότερα δυνατά στάνταρντς στις δοκιμές μας» υπογράμμισε. 

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η αναστολή. H ΑstraZeneca είναι μία από τις τρεις εταιρείες, που βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών για ένα πιθανό εμβόλιο. Οι άλλες δύο είναι οι Pfizer και Moderna.