Σε νέο ιστορικό ναδίρ η «ανταγωνιστική» τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό ναδίρ η «ανταγωνιστική» τουρκική λίρα

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιάκοπο είναι το σφυροκόπημα που δέχεται η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές να μην πείθονται από τις διακηρύξεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ περί ισχυρής οικονομίας. 

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, στο νέο ναδίρ των 7,4924 λιρών ανά δολάριο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε εν μέσω νέων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών. Ο Αλμπαϊράκ θέλησε να παρουσιάσει την ραγδαία υποτίμηση της λίρας (έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της φέτος) ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ευκαιρία για την τουρκική οικονομία να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο, στηριζόμενη περισσότερο στις εξαγωγές, αλλά και περιορίζοντας την εξάρτηση από την ξένη χρηματοδότηση. «Η ανταγωνιστική λίρα θα πρέπει να τεθεί στην καρδιά της στρατηγικής μας» είπε. 

Έως ότου γίνει η μετάβαση αυτή, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που βαρύνονται με δάνεια σε δολάριο, βλέπουν τα χρέη τους να «φουσκώνουν» και τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με υψηλότατο πληθωρισμό. Όσο για την κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να «καίει» συνεχώς αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμά της. 

Πηγές: Reuters, Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή