Ποια η νέα πραγματικότητα για τις τιμές του πετρελαίου;

Ποια η νέα πραγματικότητα για τις τιμές του πετρελαίου;

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή «ανάσα» σήμερα για το πετρέλαιο, μετά την ελεύθερη πτώση πάνω από 5% της προηγούμενης συνεδρίασης. Παρά τις γενναίες προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών κρατών να στηρίξουν τις διεθνείς αγορές αργού με γενναίες μειώσεις στην παραγωγή, η δραματική μείωση της ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης -με ανησυχίες μήπως ένα δεύτερο κύμα βάλει φρένο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας- δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Η τιμή του μπρεντ επέστρεψε πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ανέκαμπτε πάνω από τα 37 δολάρια το βαρέλι. Χθςε το μπρεντ είχε υποχωρήσει πάνω από 5%, κάτω από το όριο των 40 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού είχε «βυθιστεί» 8%. Παρά την άνοδο, οι τιμές παραμένουν κοντά σε χαμηλά τριών μηνών.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει με αύξηση κρουσμάτων σε Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη, μειώνοντας τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών(OΠΕΚ) και οι σύμμαχοι χώρες -γνωστή και ως συμμαχία ΟΠΕΚ+- πασχίζουν να επαναφέρουν τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης στις αγορές με γενναίες μειώσεις στην παραγωγή. Όμως οι αδύναμες επιδόσεις των οικονομιών επισκιάζουν τις προοπτικές του πετρελαίου, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανό να μην υπάρξει επιστροφή σε επίπεδα προ Covid-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή