ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LVHM-Tiffany: Γιατί ναυαγεί το «χρυσό» deal των 16 δισ. δολαρίων

lvhm-tiffany-giati-nayagei-to-chryso-deal-ton-16-dis-dolarion-561072001

Εγκαταλείπει ο γαλλικός κολοσσός πολυτελών αγαθών LVMH τα σχέδιά του να εξαγοράσει τα καταστήματα κοσμημάτων Tiffany, επικαλούμενος καθυστερήσεις και εμπόδια στη σχετική συμφωνία από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε γαλλικά προϊόντα. 

Ο ιδιοκτήτης του σήματος Louis Vuitton είχε συμφωνήσει να καταβάλλει το ποσό των 16 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει τον έλεγχο της αμερικανικής Tiffany & Co. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ολοκλήρωση της εξαγοράς τον Νοέμβριο, αλλά σύμφωνα με τον LVMH η Tiffany προσπάθησε να μεταθέσει την καταληκτική αυτή συμφωνία. 

Η απόφαση του LVMH να ακυρώσει τη συμφωνία έρχεται εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης για αγαθά πολυτείας ανά τον κόσμο. Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την αβεβαιότητα για την οικονομία να χτυπάει κόκκινο, δεν προβλέπεται γρήγορα η ανάκαμψη της ζήτησης. Και αυτό είναι ίσως και η πραγματική αιτία του ναυαγίου, όπως σχολιάζουν αναλυτές. Όταν έκλεισε το deal τον Νοέμβριο του 2019, πριν ακόμη ο Covid19 κάνει την εμφάνισή του, ήταν ένας τρόπος για τον LVMH να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά κοσμημάτων στην οποία ήδη διαθέτει το σήμα Bulgari. 

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της Tiffany & Co κατέγραψαν πτώση 29% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου, ύστερα από «βουτιά» 45% ένα χρόνο νωρίτερα.