Παρά τη ρητορική Τραμπ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιμένουν… κινεζικά

Παρά τη ρητορική Τραμπ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιμένουν… κινεζικά

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί να έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, έναν πόλεμο που μαίνεται σε πολλά μέτωπα, όμως οι αμερικανικές επιχειρήσεις αψηφούν τις προτροπές του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσουν από την Κίνα και να επαναπατρίσουν μέρος της μεταποιητικής τους δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στη Σαγκάη -με συμμετοχή περισσότερων από 200 επιχειρήσεων με δραστηριότητα στην Κίνα- λιγότερες από το 4% επαναπατρίζουν μέρος τις παραγωγικής τους δυναμικότητας στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα -ποσοστό πάνω από 70%- δεν σχεδιάζει αποχώρηση από την Κίνα, παρά τους υψηλότερους δασμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης. «Ο Covid-19 επέφερε ισχυρό πλήγμα στην κινεζική οικονομία στις αρχές τoυ 2020, αλλά η ανάκαμψη ήταν ταχεία», επισημαίνει στους «FT» ο Κερ Γκιμπς, πρόεδρος του επιμελητηρίου. «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διακρίνουν μεγάλες ευκαιρίες στην καταναλωτική αγορά της Κίνας», προσθέτει. 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε επαναλάβει τον ενθουσιασμό του για την «αποσύνδεση» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. «Εάν δεν είχαμε επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα δεν θα χάναμε τόσα δισ. δολάρια», είχε τονίσει. «Θα κάνουμε και πάλι την Αμερική την μεταποιητική υπερδύναμη του κόσμου, βάζοντας τέλος μια και καλή στην εξάρτησή μας από την Κίνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή