Οι Τούρκοι μαζεύουν χρυσό… κάτω από το στρώμα

Οι Τούρκοι μαζεύουν χρυσό… κάτω από το στρώμα

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με την κατάρρευση της λίρας και την έντεινόμενη οικονομική ανασφάλεια οι Τούρκοι κρύβουν χρυσό… κάτω από το στρώμα. Την πρακτική αυτή επιχειρεί να πολεμήσει το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει υπολογίσει ότι τα αποθέματα χρυσού σε φυσική μορφή που κρατούν οι πολίτες στο σπίτι αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει σε επιλεγμένα κοσμηματοπωλεία να συλλέγουν χρυσό από πολίτες και να τον καταθέτουν στις κρατικές τράπεζες. Μία μεγάλη διαφορά στη βάση του νέου πλαισίου είναι ότι οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν τον χρυσό στη φυσική του μορφή όταν το επιθυμούν αντί να λαμβάνουν το αντίτιμο σε χρήματα. 

Προηγούμενες προσπάθειες να ενταχθεί ο χρυσός στο σύστημα είχαν εν πολλοίς αποτύχει. Περίπου 100 τόνοι χρυσού αποθηκεύτηκαν στα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με 5.000 τόνους εκτός τραπεζικού συστήματος.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως. Το χρησιμοποιούν παραδοσιακά ως προστασία έναντι του πληθωρισμού, αλλά και για δώρα σε ξεχωριστές περιστάσεις, όπως είναι οι γάμοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή