Γερμανία: Στο 5,8% η ύφεση για φέτος – Αποδυναμωμένο το momentum της ανάκαμψης

Γερμανία: Στο 5,8% η ύφεση για φέτος – Αποδυναμωμένο το momentum της ανάκαμψης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρά αναμένεται η πορεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, μετά την ύφεση ρεκόρ που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το μέγεθος του ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πριν το 2022, παρότι η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει από το γ’ τρίμηνο του 2020.

«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να επιταχύνεται, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό» επισημαίνει, παράλληλα, το Βερολίνο, το οποίο παραδέχεται τη μερική απώλεια της αρχικής δυναμικής της ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι Μετά την άρση του «lockdown», η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά ισχυρή, ιδίως στον κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έχει χάσει λίγο από την «φρεσκάδα» της.

Στο β’ τρίμηνο του 2020, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,7%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η οικονομία θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται εκ νέου το γ’ τρίμηνο.

Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα θα είναι μακρά και δύσκολη. Ήδη άλλωστε, οι εξαγωγές απέχουν παρασάγγας από τις επιδώσεις του 2019, ενώ η βιομηχανική παραγωγή έχει απολέσει ένα μέρος του ανοδικού momentum.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίσημη εκτίμηση για την ύφεση του 2020 ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ, βελτιωμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή