Το πετρέλαιο σε πτώση, ο ΟΠΕΚ σε αναμονή

Το πετρέλαιο σε πτώση, ο ΟΠΕΚ σε αναμονή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το πετρέλαιο να κατρακυλά, με την τιμή του άλλοτε «μαύρου χρυσού» να υποχωρεί κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα πρόσθετες μειώσεις στην παραγωγή, όπως αναφέρουν στο Reuters εμπιστευτικές πηγές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και οι σύμμαχοι χώρες -γνωστή και ως συμμαχία ΟΠΕΚ+- έχουν μειώσει από τον Μάιο τα επίπεδα προσφοράς αργού, ώστε να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον τελευταίο γύρο περικοπών, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή κατά 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ποσότητα που ισοδυναμεί με το 8% της παγκόσμιας ζήτησης- ενώ ζήτησε από το Ιράκ και άλλες χώρες να μειώσουν τον Σεπτέμβριο την προσφορά σε επίπεδα κατώτερα των ποσοστώσεων, ώστε να αναπληρώσουν την υπερπροσφορά του Μαϊου και Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη συμμαχία ΟΠΕΚ+, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι χώρες-μέλη δεν πρόκειται να προτείνουν νέες μειώσεις, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του μπρεντ κινούνται τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμες πάνω από τα 45 δολάρια για να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι στόχος του Ριάντ είναι να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς, ενώ διακρίνει μικρές πιθανότητες να προχωρήσει σε εθελοντικές μειώσεις ώστε να δώσει ώθηση στις τιμές, κάτι που είχε κάνει τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις του για την πετρελαϊκή ζήτηση, ενώ και ο πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ εκτίμησε ότι το 2019 ενδεχομένως να αποτελεί τη χρονιά κορύφωσης της ζήτησης για αργό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή